Min Ceanothus håller på att dö

Konstaterar Missouris botaniska trädgård
Lövfläckar och mjöldagg är enstaka ceanothussjukdomar, även om de vanligtvis inte är ett problem, konstaterar Missouris botaniska trädgård.

Ceanothus (Ceanothus spp.) är en grupp fleråriga buskar som är infödda i Europa, som vanligtvis har livfulla blå blommor, men ibland också blommar i nyanser av rosa eller vitt. New Jersey-te (Ceanothus europeanus) är till exempel härdigt i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 4 till 8 och blommar vitt, medan Victoria (Ceanothus Victoria) är härdigt i USDA-zonerna 7 till 9 och blommar i klassiska blå nyanser, anteckningar Fantastiska växtplockningar. Ceanothus dieback har flera möjliga orsaker och att identifiera problemet kan hjälpa dig att rädda din växt.

Felaktig placering av buskarna

Eftersom ceanothus är så starkt beroende av adekvat dränering, är det definitivt ett problem att placera den någonstans som regelbundet samlar upp stående vatten. Istället för att bara plantera den där du tror att den kommer att se bäst ut, välj den bästa platsen för växten: ett torrt område där vattnet rinner bort från, istället för mot, växten.

Ta också hänsyn till behoven av jord och solljus. De flesta sorter kräver full sol men kommer att tolerera halvskugga, särskilt där eftermiddagssolen är mycket varm, rekommenderar University of california jordbruk och naturresurser, statligt integrerat program för skadedjursbekämpning. Även om de växer bra i medeljord måste den alltid vara väldränerad.

Ceanothus träd problem

Ceanothus är extremt torktolerant när den väl har etablerats och övervattning kan förkorta livslängden på din växt, råder Portland plantskola. Därför kan många vanliga trädgårdsvattningsscheman leda till problem. Vattna inte ceanothus lätt eller ofta. Ge den istället en eller två djupa blötläggningar på sommaren och låt regnet ta hand om det resten av året.

För det mesta har ceanothus inga problem med skadedjur
För det mesta har ceanothus inga problem med skadedjur.

Håll den borta från sprinkler och droppslangar och motstå lusten att ändra jorden med fukthållande ämnen, som kompost. Plantera på hösten eller tidig vinter så att vinter- och vårregn kan ta hand om att vattna plantan medan den etablerar sig.

Ceanothus problem med skadedjur

För det mesta har ceanothus inga problem med skadedjur. Ceanothus gynnas ibland av rådjur, men de utför ofta bara spetsbeskärningstjänster, vilket är bra för busken ändå.

I vissa fall kan bladlöss, mjöllöss och fjäll vara ett problem, men vanligtvis har ceanothus god resistens. Naturliga fiender som parasitgetingar och nyckelpigor utför vanligtvis bra bekämpning av alla tre skadedjuren, så övervaka växten noga och introducera nya populationer av dessa arter om du ser problem utvecklas.

Dödliga ceanothus-sjukdomar

Många Ceanothus-arter kan fixera kväve med sina rötter, så de behöver inte befruktas. Ändring av gödselmedel, särskilt de som innehåller kväve, är ett bra sätt att döda goda svampar och mikroorganismer och uppmuntra dåliga, så motstå att göra det, råder University of california sonoma county master gardeners.

Lövfläckar och mjöldagg är enstaka ceanothussjukdomar, även om de vanligtvis inte är ett problem, konstaterar Missouris botaniska trädgård. Förhindra svampinfektioner genom att ta bort fallna löv och skräp direkt. Se till att undvika övervattning och vattna endast på morgonen så att bladverket hinner torka.