Hur tar man hand om lila ninebarks?

Vattna jorden runt basen av den lila ninebark-busken det första året en gång i veckan om det inte regnar
Vattna jorden runt basen av den lila ninebark-busken det första året en gång i veckan om det inte regnar.

Lila ninebark (Physocarpus opulifolius) ger prydnadslila till vinröda blad. I US Department of Agriculture plant härdighet zoner 3 till 9. Det är en upprätt lövfällande buske når 6 till 10 meter hög. På våren täcker denna flerstammade buske sina grenar med små rosafärgade vita blommor, som följs av fröskidor. Purple ninebark är en lättskött buske som inte lider av många trädgårdsskadegörare eller växtsjukdomar.

1

Undersök planteringsplatsen för att se om den uppfyller den lila ninebarkens behov. Busken växer bra i full till delvis solexponering och nästan vilken jord som helst. Se till att jorden har bra dränering. Denna växt gillar genomsnittlig fukt men inte våt jord eller områden som svämmar över under regnstormar. Transplantera ninebarken om området är i full skugga eller förblir blött större delen av året.

2

Vattna jorden runt basen av den lila ninebark-busken det första året en gång i veckan om det inte regnar. Blötlägg jorden till ett djup av 4 till 15 centimeter. Efter det första året, vattna bara busken när vädret blir varmt och torrt.

3

Tallhalm eller träflis kompostmaterial fungerar bra med lila ninebark-buskar
Tallhalm eller träflis kompostmaterial fungerar bra med lila ninebark-buskar.

Bred ut ett 2,50 cm djupt lager av väl ruttnad kompost runt busken på våren. Håll komposten 4 till 15 centimeter bort från stammen och kratta ut den till grenens dropplinje. Detta förser ninebarken med en källa till långsamt frigörande näringsämnen.

4

Bred ut 2 till 8 centimeter organisk kompost över komposten. Tallhalm eller träflis kompostmaterial fungerar bra med lila ninebark- buskar. Mulching minskar ogrästillväxt och saktar ned fuktförlusten i jorden.

5

Skär bort skadade eller döda stjälkar med beskärare på våren efter att busken slutat blomma. Det är dags att forma busken och kontrollera storleken genom att ta bort de äldsta grenarna. Hacka ner gamla växter nära marken på vintern för att stimulera ny tillväxt på våren.