Hur tar man hand om vallmoblommor?

De fleråriga vallmoerna inkluderar den kallhärdiga isländska vallmo (Papaver nudicaule)
De fleråriga vallmoerna inkluderar den kallhärdiga isländska vallmo (Papaver nudicaule) och orientaliska vallmo (Papaver orientale), härdiga i USDA-zonerna 2 till 8 respektive 3 till 9.

De färgglada vallmorna (Papaver spp.) trivs i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 2 till 10 beroende på sort och art. Även om du kan transplantera plantor i trädgården, är odling av vallmo från frö ett enkelt projekt för en ny eller erfaren trädgårdsmästare. Fleråriga vallmo kan också delas och planteras om i trädgården eller behållare.

Om vallmo

De riktiga vallmorna är av arten Papaver. Ettåriga arter inkluderar majsvallmo (Papaver rhoeas) och brödfrö eller Somniferum-vallmo (Papaver somniferum). Röda majsvallmo, även känd som Flandernvallmo, är de blommor som förevigats i första världskrigets dikt "In Flanders Fields" av den kanadensiske överstelöjtnanten John McCrae. De röda vallmoerna blomstrade bland de stupade soldaternas gravar i och runt Ypres, Frankrike.

De fleråriga vallmoerna inkluderar den kallhärdiga isländska vallmo (Papaver nudicaule) och orientaliska vallmo (Papaver orientale), härdiga i USDA-zonerna 2 till 8 respektive 3 till 9. Fleråriga vallmo kan odlas från frö, delningar eller barrotstarter.

Andra blomsterarter som är allmänt kända som vallmo inkluderar den ljust gula och orangea kaliforniska vallmo (Eschscholzia californica), som frodas längs västkusten i USDA-zonerna 8 till 10. Sorter finns i en rad gula, apelsiner, rosa och röda. En annan vallmoliknande är den blå himalayavallmo (Meconopsis betonicifolia), som trivs i svala, fuktiga trädgårdar med halvskugga. Hardy i USDA zoner 3 till 9, dessa kortlivade växter överlever bara två till tre år, enligt Perennials.com.

Odla vallmo från frö

Medan de flesta vallmo inte är noga och trivs i fattiga till medelstora jordar, föredrar de orientaliska sorterna en lös, rik trädgårdsbädd. Gräv ner 2 till 8 centimeter kompost och väl nedbruten gödsel i jorden till ett djup av 8 till 25 centimeter. Om jorden är dålig eller mossig, överväg att plantera dina vallmo i upphöjda bäddar eller behållare.

Ettåriga arter inkluderar majsvallmo (Papaver rhoeas)
Ettåriga arter inkluderar majsvallmo (Papaver rhoeas) och brödfrö eller Somniferum-vallmo (Papaver somniferum).

Burpee rekommenderar att du planterar vallmofrön i din trädgård med full sol i början till mitten av hösten eller på våren en månad före det sista frostdatumet. Strö ut fröna i drivor över jorden och täck dem sedan knappt med grov sand eller lös kompost. Alternativt, även om vallmo i allmänhet mår bäst när de planteras direkt i trädgården, kan du plantera frön i torv eller biologiskt nedbrytbara krukor. Ställ krukorna i starkt ljus och håll jorden jämnt fuktig men inte vattensjuk tills plantorna dyker upp. Om du delar perenner rekommenderar Fine gardening att du gräver och delar växterna på våren.

När du planterar om avdelningar eller planterar plantor eller barrotsvallmo, plantera dem på samma djup som de ursprungligen var. Riv av den övre delen av torv- eller papperskrukor så när du planterar plantorna syns ingen av de biologiskt nedbrytbara krukan ovanför jorden. Annars kan den blottade torven eller papperet leda bort vatten från växternas rötter. Vattna ordentligt efter plantering.

Skötsel och utfodring av vallmo

Vallmoskötsel är relativt enkelt. Även om vallmo tål viss torka, får du fler blommor om du vattnar regelbundet. Sidoklänning då och då med väl nedbruten kompost. Höga sorter kan behöva utsättas för att skydda blomstjälkarna från att böjas och går sönder. Deadhead dina vallmo efter blomningen om du inte vill att de ska återsådd i trädgården. De ettåriga Papaver-arterna och Kaliforniens vallmo återsås lätt och kan bli invasiva.

Dina vallmo kan dö tillbaka under den varmaste delen av sommaren. Lägg till sällskapsväxter för att dölja de kala fläckarna i trädgården. Snabbväxande ettåriga växter som kosmos (Cosmos bipinnatus) och luftiga perenner som babys andedräkt (Gypsophila paniculata), härdiga i USDA-zonerna 3 till 9, fylls i medan vallmo väntar på att svalare hösttemperaturer ska dyka upp igen.

Medan Papaver-arterna gör vackra snittblommor, är Kaliforniens vallmo kortlivade och avnjuts bättre i trädgården. Innan du klipper blommor till buketter eller tar bort förbrukade blommor, sterilisera dina skärverktyg i alkohol eller lysol för att förhindra spridning av sjukdomar. Michigan State University rekommenderar att du doppar de avskurna ändarna av stjälkarna i kokande vatten i 20 sekunder för att förhindra att mjölksaften läcker ut i vasen och påverkar andra blommor i buketten.