Hur tar man hand om peruanska påskliljor?

Lökarna kan lämnas i marken under vintern i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 8 till 11
Lökarna kan lämnas i marken under vintern i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 8 till 11.

Peruansk påsklilja (Hymenocallis narcissiflora), även kallad basketflower, ser lite ut som en påsklilja eftersom den också har en kopp. Dess remmar, lövfällande blad och kraftiga rötter liknar dock mer en amaryllis än en narcissus, och dess doft är liljaliknande. Lyckligtvis ger denna vita påskliljas långa spindelaktiga kronblad, kallade blomblad, den ett helt eget exotiskt utseende. Lökarna kan lämnas i marken under vintern i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 8 till 11.

1

Välj en plats i delvis sol med rik, väldränerad jord. Plantera dina lökar sent på våren och spara några till senare, eftersom lökarna blommar om cirka sex veckor och du kan förskjuta deras planteringstider för en längre blomningssäsong.

2

Gräv ett hål och placera lökarna 20 centimeter från varandra, med spetsarna cirka 8 centimeter under jordytan. Gör klumpar av tre eller fler för den bästa showen och varva dem med andra perenner som kommer att blomma efter att lökarna är färdiga. Om du vill odla dem i en behållare istället för i marken, plantera lökarna med nacken ovanför jorden.

3

Så att deras jord förblir jämnt fuktig men inte blöt
Vattna lökarna under torra perioder, så att deras jord förblir jämnt fuktig men inte blöt.

Fortsätt att plantera fler lökar varannan vecka fram till midsommar. Gödsla dem varannan vecka på senvåren och sommaren, med en flytande organisk gödsel med hög fosforhalt. Sluta mata dem på hösten.

4

Vattna lökarna under torra perioder, så att deras jord förblir jämnt fuktig men inte blöt. Sluta vattna dem på hösten, när bladverket börjar dö ner för vintern. Låt de i behållare torka ut helt och förvara de vilande lökarna i ett svalt garage eller källare över vintern.

5

Gräv upp en glödlampa på hösten, om du vill prova att tvinga en inomhus över vintern, var noga med att bevara rötterna. Låt den torka inomhus i 2 månader. Potta sedan upp den, som du skulle göra en amaryllis, i en 12,70 cm kruka med nacken och axlarna ovanför jorden.

6

Vattna krukan och ställ den i ett soligt fönster. Mata löken varannan vecka efter att den har groddar med högfosforhaltigt flytande organiskt gödselmedel. Räkna med blomning om cirka sex veckor.