Hur tar man hand om en pentaväxt?

Förutsatt att pentasväxten växer under föredragna förhållanden
Förutsatt att pentasväxten växer under föredragna förhållanden, såsom rik jord som dräneras bra, besväras växten inte av några allvarliga sjukdomsproblem.

Odlas som perenner i USDA-zonerna 10 till 11 och ettåriga i svalare områden, Pentas lanceolata skötsel är minimal när den odlas under föredragna förhållanden. Dessa pråliga värmeälskare kommer att fylla din trädgård eller behållare med sina färgglada stjärnformade blommor, men det bästa av allt är att du inte behöver spendera timmar av omsorg för att behålla deras snygga utseende.

Egenskaper och platspreferens

Infödd i områden i östra Afrika till Jemen, är pentasväxten också allmänt känd som stjärnblomma, egyptisk stjärnhop, egyptisk stjärnblomma eller vanlig pentas på grund av deras stjärnformade blommor. Pentas växter anses vara en tropisk örtartad perenn eller subbuske och växer snabbt var som helst från 3 meter till 6 meter långa i sin ursprungliga livsmiljö, men i genomsnitt är de cirka 2 till 3 meter höga och breda. De odlas i hemträdgårdar eller behållare, enligt Missouris botaniska trädgård.

Pentasväxten har en tät och mestadels upprätt form, och den är fylld med vintergröna, lansformade blad som är mörkgröna och blir upp till 15 centimeter långa. Fina hårstrån täcker deras undersida. Det handlar dock om pentablomman, som lockar till sig fjärilar och kolibrier. Under sen vår till hösten, såväl som året runt i frostfria områden, täcker 10,20 cm klasar fyllda med små, stjärnformade blommor pentasväxten, vilket gör den till ett färgstarkt och muntert tillskott till trädgården. Beroende på sorten blommar blommor i färgerna lila, vit, lila, rosa och magenta.

När det kommer till det första steget i Pentas lanceolata-vård är det viktigt att få växten igång på bästa möjliga sätt. Att odla pentasväxten i idealiska jord- och ljusförhållanden främjar en sund och problemfri tillväxt. Dessa växter med lågt underhåll producerar robust tillväxt och blomning när de planteras i bördig, väldränerad jord i full sol. North carolina state extension noterar dock att pentas tolererar skuggigare förhållanden men på bekostnad av mängden blomningar.

Frostskydd, gödsling och bevattning

Men när markförhållandena förblir fuktiga kan pentasväxten utveckla rotröta
Men när markförhållandena förblir fuktiga kan pentasväxten utveckla rotröta, som det vanligtvis inte finns något botemedel mot.

Pentas är frostömma, enligt University of Florida, och växterna kommer att dö tillbaka i kallt väder om de inte skyddas. Om du bor i en svalare plats, kan du odla pentas i krukor och ta dem inomhus för att placera i en varm, solig plats för vintern. När vädret värms upp på våren kan du ställa tillbaka pentas i krukor utomhus. I områden där frost inte är vanliga och oväntade kan du skydda pentas som växer i landskapet genom att täcka dem med ett lakan eller sätta semesterljus runt dem för att ge värme.

Vattna regelbundet de första månaderna medan rotsystemet etablerar sig och dra sedan tillbaka till vattning flera gånger i veckan. Växter kan behöva mer vatten om förhållandena är varma och torra. När den väl har etablerats är pentasväxten relativt tolerant mot periodiska torka. Använd en allsidig, vattenlöslig blandning som appliceras enligt förpackningens anvisningar, gödsla dem ungefär var sjätte vecka under växtsäsongen.

Beskärnings, skadedjurs- och sjukdomsproblem

Pentas växter behöver inte mycket beskärning. Men om du vill ha en buskig växt kan du klippa av ändarna på nyväxt. Använd alltid rena, steriliserade beskärningsverktyg, så att du inte av misstag överför någon sjukdom till pentas. Även om pentas blommar vid ny tillväxt, kommer växtens snabba tillväxthastighet inte att få dig att vänta för evigt på att blommor ska utvecklas på beskurna stjälkar.

Förutsatt att pentasväxten växer under föredragna förhållanden, såsom rik jord som dräneras bra, besväras växten inte av några allvarliga sjukdomsproblem. Men när markförhållandena förblir fuktiga kan pentasväxten utveckla rotröta, som det vanligtvis inte finns något botemedel mot. Rötterna blir mosiga, vissnandet börjar från botten av växten, bladverket och stjälkarna blir svarta och växtdöden inträffar.

Pentas skadedjursproblem inkluderar vitflugor, bladlöss och spindkvalster, där alla skadedjur skadar pentas genom att suga ut växtens juice. Vita flugor är små, och när växten störs flyger de runt den; medan spindkvalster är små vita skadedjur som spinner ett nät över pentas. Bladlöss är små päronformade skadedjur som finns i en mängd färger och samlas på stjälkarna. Behandla alla tre skadedjuren med en insekticid tvål, applicerad enligt etikettens anvisningar.