Hur tar man hand om ett miniatyrcitronträd?

Att ta hand om ett miniatyrcitronträd ger odlaren saftiga citroner i full storlek
Att ta hand om ett miniatyrcitronträd ger odlaren saftiga citroner i full storlek.

Miniatyrcitronträd (Citrus limon) är vintergröna tropiska fruktträd, som förblir små när de odlas i behållare. De små sorterna av citronträd inkluderar dvärgträd som "Dwarf Lisbon"-citron, som växer bäst i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 9 till 10. Många miniatyrcitronträd blir 12 meter höga, men hålls mindre med beskärning. Att ta hand om ett miniatyrcitronträd ger odlaren saftiga citroner i full storlek.

 1. Transplantera miniatyrcitronträdet i en behållare ett par centimeter bredare. Använd kommersiell krukjord blandad med lika delar torvmossa, perlit och kompost. Om jorden skapar en behållare som är för tung för att flytta, lägg sedan lövträflis till jordblandningen. Plantera trädet på samma nivå som det växte på i plantskolan. När trädet växer ur sin behållare, flytta det till en större växtkruka tills det är i en 20-liters behållare, till exempel en whisky-halvfat.

 2. Flytta det transplanterade citronträdet till ett område skyddat från vind med minst sex timmars solljus dagligen. Om du växer inomhus, ställ trädet framför ett fönster i söderläge. Utomhus, placera behållaren i ett område där reflekterad värme från asfalterade ytor eller väggar skapar ett varmare mikroklimat.

 3. Vattna miniatyrcitronträdet när jorden är torr till ett djup av 15 centimeter. Häll rumstempererat vatten i toppen av planteringskärlet tills det rinner ut i botten. Under varmt torrt sommarväder kan citronträdet behöva vattnas varje dag. Minska vattningsfrekvensen under vinterns svala månader.

 4. Mata citronträdet med citrusväxtfoder i februari. Använd den rekommenderade dosen på förpackningen. Att gödsla denna citrusväxt kan delas upp i tre doser genom att dela upp den rekommenderade dosen och utfodring på våren, försommaren och sensommaren.

 5. Skär av alla nya skott som dyker upp under transplantatet med beskärare. Ta bort taggar från grenarna genom att knäppa av dem med en beskärningssax. Klipp tillbaka grenarna för kontroll av form och storlek tidigt på våren.

 6. Transplantera miniatyrcitronträdet i en behållare ett par centimeter bredare
  Transplantera miniatyrcitronträdet i en behållare ett par centimeter bredare.

  Plocka bort stora trädgårdsskadegörare med händerna. Torka av mjöllöss från bladen med en bomullstuss doppad i tvättsprit. Bekämpa mindre skadedjur som bladlöss med insekticid tvål.

 7. Sätt semesterljus i citronträdets baldakin under vintern, med hjälp av den typ av lampor som producerar värme. Håll lamporna tända under kallt väder. Kasta en filt över trädet om frostperioder förutsägs. I områden med kalla vintrar, ta med miniatyrcitronträdet inomhus för vintern.

  Saker du behöver

  Varning

  Använd inte jordblandningar med kemiska vätmedel, utvecklade för att hålla jorden fuktig. Dessa kemikalier håller jorden runt rötterna för blöt, vilket orsakar rotröta.