Hur tar man hand om en smaragdgrön Arborvitae?

De bästa odlingsförhållandena för smaragdgröna arborvitae
De bästa odlingsförhållandena för smaragdgröna arborvitae.

Emerald Green Arborvitae (Thuja occidentalis 'Smaragd') är ett krångelfritt träd. Denna pyramidformade vintergröna, som växer på en solig plats och genomsnittlig jord, kräver regelbunden vattning bara för att ge glänsande grönt löv året runt. Emerald Green Arborvitae är dock härdig endast i US Department of Agriculture växthärdighet zoner 2 till 7. I varmare zoner kan trädet inte växa bra.

De bästa odlingsförhållandena för smaragdgröna arborvitae

Även kallad Emerald Green Cedar och 'Smaragd' European Arborvitae, Emerald Green Arborvitae växer bäst i väldränerad, neutral eller alkalisk, fuktig lerjord och på platser som är skyddade från starka vindar. För det tätaste lövverket, odla trädet på en plats med full sol och låt inte jorden runt ett nyplanterat träd torka ut, annars kan löven falla. Emerald Green Arborvitae trivs i områden som upplever regelbunden nederbörd. I varma klimat drar trädet nytta av lätt eftermiddagsskugga.

Plantera smaragdgröna arborvitae

Plantera smaragdgröna arborvitae
Plantera smaragdgröna arborvitae.

För att ge en Emerald Green Arborvitae de bästa tidiga växtförhållandena, plantera trädet på våren eller tidigt på hösten. Utrymme träd för en häck med 18 till 61 centimeters mellanrum eller ett enskilt träd 3 till 4 meter från andra träd, buskar, väggar eller staket. Gräv ett hål på samma djup och dubbelt så brett som rotklumpen och ta bort allt som täcker rotklumpen eller stammen, som säckväv, tråd eller garn. Ta också bort all jord ovanför toppen av den första huvudroten. Håll trädet upprätt i hålet, fyll i och fäst områdena mellan dess rötter med grävd jord, fyll sedan i resten av hålet och förstärk jorden försiktigt.

Ta hand om smaragdgröna arborvitae

En Emerald Green Arborvitae kräver lite vård förutom vattning och beskärning. Vattna ett nyplanterat träd var tredje till femte dag under växtsäsongen, applicera vattnet jämnt över rotzonen med en hastighet av 10 liter vatten per tum av stammens bredd. Vattna också trädet en gång i månaden när det är vilande. Vattna en etablerad Emerald Green Arborvitae när vädret är varmt och torrt. För att hjälpa till att bevara fukten i jorden runt trädet, sprid ett lager av organisk kompost 3 till 10 centimeter djupt över rotzonen. Lämna ett 15,20 cm utrymme runt stammen och sprid ut komposten upp till trädets dropplinje. Beskär en smaragdgrön Arborvitae innan ny tillväxt dyker upp tidigt på våren, torka av knivarna på dina beskärningssaxar med alkohol före och efter trimning av trädet för att förhindra spridning av sjukdomar och skadedjur. Om du odlar Emerald Green Arborvitae som häck kan du även beskära träden på sensommaren för att behålla en jämn form.

Varning

Skär inte i äldre, bart trä när du beskär en Emerald Green Arborvitae. Nytt löv kommer inte att växa i de beskärda områdena.