Vid vilken ålder börjar ett citrusträd ge frukt?

Dvärg söta apelsinträd växer till en höjd av 8 till 12 meter höga
Dvärg söta apelsinträd växer till en höjd av 8 till 12 meter höga, medan standardträd blir upp till 30 meter höga.

Citrus (Citrus genus) är subtropiska träd som trivs främst i US Department of Agriculture växthärdighet zoner 9 till 11. Dessa inkluderar söt eller navel apelsin (Citrus sinensis). Några härdiga arter, såsom mandariner (Citrus reticulate), är härdiga i USDA-zonerna 8 till 11. När de ympas på robusta grundstammar, börjar citrus bära frukt inom två till tre år efter transplantation i trädgården. Träd som odlas från frö kräver sju år eller mer innan de producerar blommor och frukt.

Söta apelsinträd

Söta apelsinvarianter inkluderar 'Washington Navel', 'Valencia', 'Trovita' och den rosa naveln 'Cara Cara'. Dvärg söta apelsinträd växer till en höjd av 8 till 12 meter höga, medan standardträd blir upp till 30 meter höga. Behåll apelsinträd planterade i behållare på cirka 6 meter genom att nypa tillbaka och beskära dem efter behov. Söta apelsiner blommar på våren, men varierar i fruktsättning. 'Washington Navel' mognar på vintern, medan 'Cara Cara' apelsiner skördas på hösten och vintern. 'Valencia' apelsiner mognar på sommaren. Trovita-apelsiner förblir på trädet till nästa vår.

Blodapelsiner är en typ av söt apelsin. 'Moro', 'Sanquinelli' och 'Tarocco' blommar på våren; frukten skördas följande år tidigt på våren.

Mandarin apelsinträd

Dvärgmandarinträd blir 8 till 10 meter höga, medan standardträd når höjder på 15 till 20 meter höga. Mandariner blommar också på våren. ' Owari Satsuma ' är redo för skörd i december och januari. 'Clementine' och 'Dancy' skördas på vintern, medan 'California Honey' och 'Pixie' mognar på senvintern och tidigt på våren. 'Golden Nugget' kräver längst tid för att mogna, med frukterna redo för skörd på våren och sommaren. Medan vissa frukter är märkta som "mandariner", är de alla mandarin apelsiner.

Citronträd

Citronträd (Citrus limon) kan ha blommor och frukt samtidigt. Dvärg citronträd når 6 till 15 meter höga, beroende på sort, medan standardträd kan bli lika stora som apelsinträd. ' Förbättrad Meyer ' och 'Eureka' blommar från vår till höst, med frukterna som mognar från höst till vår. 'Ponderosa' och 'Lissabon' blommar på våren, och frukterna är redo för skörd till hösten.

Limeträd

Limeträd (Citrus aurantiifolia) blir 6 till 10 meter höga i dvärgform och upp till 25 meter höga som standard. De blommar på våren och frukterna är redo för skörd till hösten. Bland de välkända sorterna finns 'Bearss Seedless', 'Kieffer' och 'Mexican' eller 'Key' limes.

Grapefruktträd

Medan standardträd når höjder på 15 till 20 meter höga
Dvärgmandarinträd blir 8 till 10 meter höga, medan standardträd når höjder på 15 till 20 meter höga.

'Oroblanco', 'Rio Red' och 'Star Ruby', liksom andra grapefruktträdssorter, blommar på våren; frukterna är mogna på vintern. Träden varierar i storlek från 8 till 12 meter som dvärgar, och blir upp till 30 meter höga som standard.

Rotstockssorter

Många citrusträd ympas på trebladig apelsin (Poncirus trifoliata) grundstam, vilket minskar storleken på trädet till 20 meter högt eller mindre. Den "Flying Dragon" trebladiga sorten minskar storleken på trädet till 6 till 10 meter högt.

Citrusvård

Citrusträd behöver varma somrar, svala men inte iskalla vintrar och mycket sol och vatten för att trivas och producera en bra skörd. Plantera trädet på våren, 4 till 6 meter från en vägg i söderläge där det får full sol. Även om citrus inte är noga med jordtypen, måste den dränera väl. Testa platsen genom att fylla planteringshålet med vatten; låt den suga in i jorden och fyll den igen. Om planteringshålet fortfarande har vatten i sig efter 24 timmar, välj en annan plats eller bygg en upphöjd bädd för trädet.

Ta bort allt gräs eller ogräs runt planteringshålet och lämna kvar en ring med en diameter på 4 till 6 meter av bar jord. När du planterar trädet, placera det i hålet med rotklumpen som stiger 1 till 5 centimeter över marknivån. Återfyll med den uppgrävda jorden och tamp. Lämna en liten lutning bort från trädets stam till en 2- till 7,60 cm djup bevattningsbassäng som ligger strax bortom trädets rotklump. Täck den kala jorden med ett 10,20 cm lager kompost som sträcker sig från ytterkanten till inom 15 centimeter från trädets stam.

Vattna det nyplanterade trädet var tredje till var sjätte dag, när jorden är torr till ett djup av cirka 10 centimeter. Minska långsamt vattningen till varje vecka till två veckor när trädet börjar producera ny tillväxt. Gödsla med 1 matsked kvävegödsel varje månad under våren och sommaren. Efter det första året, applicera ett gödselmedel formulerat för citrus, enligt anvisningarna på förpackningen. Vattna alltid ordentligt efter att du gödslat trädet.

Skydda citrusträd från kallt väder. Medan mogna träd kan tolerera temperaturer mellan 24 och 0°C, beroende på sort, bör unga träd täckas med lakan eller filtar för att skydda deras mjuka lövverk och grenar. Väg ner täckningen med stenar eller brädor så att kall luft inte kan tränga in under den. Vattna också trädet väl; Torkstressade träd är mer känsliga för frostskador.

Relaterade artiklar
  1. Bottenvattnande afrikanska violer
  2. Albladbagge
  3. Kan sparris odlas i krukor?
  4. Flaskborste sorter
  5. Kan vanliga ormbunkar transplanteras?
  6. Årlig blomvård