Vilka träd har röda löv på hösten?

Ljuset som kommer in genom de tunna löven ger trädet ett glödande utseende med de röda löven på hösten
Ljuset som kommer in genom de tunna löven ger trädet ett glödande utseende med de röda löven på hösten.

Hösten är en tid då ett antal trädlöv ändras från gröna till ljusa nyanser av gult, orange eller rött. Enligt forskare vid University of Wisconsin fungerar det röda pigmentet i röda färgskiftande träd som en form av solskyddsmedel som hjälper till att skydda löven från solljus eftersom trädet lagrar näringsämnen under hösten. Det visade sig också att träd och växter utan det röda pigmentet i bladen skadades mer av solljuset på hösten och var mindre i stånd att återvinna de förlorade bladnäringsämnena jämfört med löv som blir rött.

Kousa dogwood

Kousa dogwood (Cornus kousa) är ett litet, lövträd som kommer från Kina, Korea och Japan. Trädet växer till en mogen höjd av cirka 30 meter med lika bredd. Kousa dogwood har 2 till 10,20 cm långa, ovala, mörkt mellangröna blad med håriga undersidor. Bladen blir mörkröd på hösten. Kousa-kornell blommar med små, gröngula blommor omgivna av fyra vita, spetsiga högblad som mognar till en rosa färg. Trädet bär matt rött, hängande frukt som liknar stora hallon på sommaren. Den mjöliga, ätbara frukten mognar mellan augusti och oktober.

Svart gummiträd

Bladen blir mörkröd på hösten
Bladen blir mörkröd på hösten.

Det svarta gummiträdet (Nyssa sylvatica) tillhör familjen tupeloträd och växer till en mogen höjd av 75 till 80 meter. Lövträdet är långlivat och finns i stor utsträckning i det sura vattnet i träsk. Trädets grenar är icke-symmetriska i tillväxten och barken är rödbrun till grå till färgen. Med åldern växer barken åsar och plattor som liknar alligatorfjäll. Färgen på det svarta gummiträdets lövverk är bland de tidigaste att förändras på hösten och blir ljust, glänsande rött. Ljuset som kommer in genom de tunna löven ger trädet ett glödande utseende med de röda löven på hösten.

Amur lönn

Amurlönn (Acer ginnala) är ett litet träd som växer till en mogen höjd av cirka 20 meter med lika bredd. Det flerstammade trädet är infödd i norra Asien och är favoriserat som ett provträd för sin klarröda höstlövsfärg. Bladfärgen är i allmänhet mörkgrön ovanpå med ljusare undersida. Amurlönn anpassar sig väl till en mängd olika jordar förutom dåligt dränerad eller alkalisk jord. Trädet används ofta som vindskydd och för att försköna motorvägar. Trädets frön äts av ekorrar.