Vad kan jag använda för att stoppa min gräsmatta från att växa så snabbt?

Matad gräsmatta ser bra ut
Även om en urvattnad och matad gräsmatta ser bra ut, kräver den mer underhåll än du kanske kan eller vill tillhandahålla.

En frodig, vacker gräsmatta ser ut som en dröm som går i uppfyllelse tills det är dags att klippa. Under högsäsong behöver gräsmattor ibland klippas så ofta som en gång i veckan, och jobbet är tidskrävande om du har en stor trädgård. För att klippa mindre ofta, försök att plantera långsamt växande gräs, applicera tillväxthämmare, inte gödsla eller installera konstgräs.

Långsamma odlare

Vissa gräs växer naturligt långsammare än andra, så att ersätta ditt nuvarande gräs med dessa sorter kan drastiskt minska klippningsfrekvensen. Svängel behöver till exempel bara klippas fyra gånger om året. Några arter att prova inkluderar hårdsvingel (Festuca longifolia), tuggsvingel (Festuca rubra var. commutata) och krypande rödsvingel (Festuca rubra var. rubra), som alla trivs i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 2 till 7, men kan odlas framgångsrikt i ett medelhavsklimat. Du kan också överväga att ersätta ditt gräs med ett grönt alternativ som inte blir lika högt, som klöver (Trifolium repens), som växer i USDA-zonerna 3 till 10.

Tillväxthämmare

Vacker gräsmatta ser ut som en dröm som går i uppfyllelse tills det är dags att klippa
En frodig, vacker gräsmatta ser ut som en dröm som går i uppfyllelse tills det är dags att klippa.

Växttillväxtregulatorer (PGR) finns tillgängliga i alla järnaffärer och kan användas för att kemiskt bromsa tillväxthastigheten för ditt gräs upp till 50 procent. Helst bör du leta efter PGRs märkta som typ I, eftersom dessa saktar växttillväxten genom att fördröja celldelningen och absorberas lätt genom växtens blad. Vanliga kemikalier i denna kategori inkluderar mefluidid, klorflurenol och maleinhydrazid. Undvik att använda andra typ I-hämmare som faktiskt är herbicider och kan göra mer skada än nytta eller typ II-hämmare som kräver rotabsorption och arbeta långsammare. Växttillväxtregulatorer sprayas enkelt på din gräsmatta, men ta dig tid och var noggrann när du applicerar, eftersom allt gräs du missar inte kommer att påverkas. Håll barn och djur borta från gräset direkt efter besprutning och spraya aldrig på blåsiga dagar.

Håll tillbaka tillgivenhet

Om du bråkar över din gräsmatta, sluta. Både vattning och gödsling främjar snabbare tillväxt och mer klippning. Låt ditt gräs växa i sin egen takt istället för att uppmuntra det. I många delar av landet kommer gräs att gå i vila under den varmaste delen av sommaren om det lämnas obevattnat och kommer att bromsa eller stoppa sin tillväxt på egen hand utan kemiska ingrepp från PGR. Även om en urvattnad och matad gräsmatta ser bra ut, kräver den mer underhåll än du kanske kan eller vill tillhandahålla.

Låtsas

Om du inte har en strikt villaägarförening att brottas med, finns det ingen anledning att ditt gräs måste vara riktigt. Konstgräsgräs finns i en mängd olika gröna nyanser och olika grader av mjukhet. Konstgräs ser mycket mer realistisk ut än tidigare, så du kan verkligen ha en vacker trädgård som ser bra ut och som fortfarande är mjuk på dina bara fötter utan att behöva klippa alls.