Zucchini växtvård

Så kontrollera varje planta noggrant varje dag eller två när plantorna börjar producera
Frukten gömmer sig under bladen, så kontrollera varje planta noggrant varje dag eller två när plantorna börjar producera.

Zucchini, en medlem av gurkafamiljen, är en produktiv sommarsquash med en mild smak. Zucchini squash växer på 2,5 meter, buskiga växter som tar mindre plats än sommar squash sorter som växer på vandrande vinstockar. Växterna producerar stora, gula, trumpetformade blommor som pollineras av insekter. Frukt visas strax efter blommorna. Växterna är så produktiva att bara två mer än fyller behoven hos en familj på fyra.

Webbplats

Zucchini behöver en plats med full sol och bördig, fuktig men väldränerad jord. Om jorden är sandig eller dräneras för snabbt, arbeta in ett lager kompost i jorden innan du planterar för att förbättra fukthållningen. Zucchini lövverk blir trasiga och slitna när de utsätts för starka vindar, så ge en skyddad plats i blåsiga områden. Platsen bör ha en närliggande vattenkälla för att göra det lättare att vattna växten.

Underhåll

Zucchiniväxter behöver regelbunden vattning för att hålla jorden jämnt fuktig
Zucchiniväxter behöver regelbunden vattning för att hålla jorden jämnt fuktig.

Zucchiniväxter behöver regelbunden vattning för att hålla jorden jämnt fuktig. Växterna tigger om vatten genom att vissna i den varma solen, även när jorden är fuktig. För att se till att växterna verkligen behöver vatten, vänta tills solen går ner för att se om bladverket återupplivas. Om bladen inte återhämtar sig, vattna långsamt och djupt för att mätta rotzonen. Använd halm eller hökompost runt växterna för att förhindra vattenavdunstning. Mata växterna när löven blir bleka eller stjälkarna dyker upp i veckan. Använd en skyffel med kompost för varje växt eller en handelsgödsel med låg kvävehalt. Gödsel med hög kvävehalt minskar skörden. Regelbunden skörd håller växterna i produktion.

Potentiella problem

Blossom ändröta resulterar i mörkfärgade mjuka fläckar i blomänden av frukten. Orsakat av brist på kalcium korrigeras tillståndet lätt genom att tillsätta en kalciumkälla, såsom krossade ostronskal, till jorden. Gurkabaggar och squashbuggar är de två mest destruktiva skadedjuren som finns på zucchiniplantor. Förhindra squashbuggar genom att eliminera ogräs i och runt trädgården och täcka plantorna med radskydd direkt efter plantering. Täcken måste tas bort när plantorna börjar blomma för att möjliggöra pollinering. Bekämpa gurkabaggar med insekticider märkta för användning mot insekten. Läs insekticidetiketten och följ noggrant instruktionerna för användning, förvaring och kassering. Zucchini växter är mottagliga för mögel om de planteras för tätt eller om de inte får tillräckligt med sol.

Skörd

Du kan skörda zucchini så fort du ser frukten. Små frukter med blommor kvar är goda när de äts färska. Frukt som är 6 till 20 centimeter lång fungerar bra för matlagning. Frukten gömmer sig under bladen, så kontrollera varje planta noggrant varje dag eller två när plantorna börjar producera. Det är inte ovanligt att hitta en fotlång zucchini som förbisetts i flera dagar. Skär frukten från växten med en vass kniv för att undvika att skada vinstocken. Zucchini håller sig i upp till två veckor i kylen.