Gul lök vs grön lök

Gul lök vs grön lök
Genom att plantera gula lökset eller transplantationer på senvintern kan du få både grön och gul lök.

Genom att plantera gula lökset eller transplantationer på senvintern kan du få både grön och gul lök. Grön lök, eller salladslök, kan antingen vara löklök som skördats tidigt eller odlad från bulbless buntlök. Omogen gul lök kan vara redo för salladsändamål 20 till 30 dagar efter plantering. Högavkastande lökgrödor med mer än 20 växter kan växa på en tvåa av utrymmet. Att ta bort en del på våren som salladslök ger resten utrymme att utvecklas.

Att välja sorter

Trädgårdsmästare har en myriad av valmöjligheter i gul lök. De skarpare sorterna kan lagras längre efter skörd, medan de med sötare smak inte håller lika bra. "Copra", anses vara den bäst bevarade gula löken, och den gammaldags "Yellow Globe" fortsätter att vara populär. Något av en anomali, "Yellow Jumbo", som producerar lökar så stora som ett pund, är en av de söta spanska löken men lagras bra i flera månader. Bland de sötare gula sorterna är "Granex" och "Texas Supersweet" tyvärr dåliga djurhållare. "Evergreen White Bunching" är känd för att vara den bästa all-around sorten som odlas strikt som en grön lök. Japanska sorter, som "Ishikura Improved," producerar också bra buntlök.

Plantering

"Evergreen White Bunching" är känd för att vara den bästa all-around sorten som odlas strikt som en grön lök
"Evergreen White Bunching" är känd för att vara den bästa all-around sorten som odlas strikt som en grön lök.

Oavsett om du odlar gul lök eller grön salladslök är planteringsprocessen densamma. Lök kan startas från frö, men om du inte är en erfaren odlare är det bäst att plantera uppsättningar, kulor vars tillväxt avbröts eller transplantera unga plantor som har börjat växa. Placera transplantationer precis under ytan och sätter under jorden med en till två tum. Beroende på sorten kan löklök ta 80 till 150 dagar att mogna. För att undvika sjukdomsbakterier som kan finnas kvar i jorden, plantera inte på samma plats där lök eller vitlök växte året innan. Lökens starka lukt stöter bort de flesta skadeinsekter i trädgården.

Växande behov

Gul lök som ska bäras till glödlampsstadiet gynnar full sol. Att samla lök som ska plockas som salladslök tål halvskugga. Tidigt på säsongen bör löklök matas med en rik gödningsmedel, som fiskemulsion, och ges konstant fukt. När lökens hals börjar mjukna när skörden närmar sig, dra ner på mat och vatten. För att undvika konkurrens om näring, ljus och fukt, håll lökplåstret fri från ogräs. Ungefär två till tre veckor före skördetid, böj, men bryt inte, stjälkarna för att påskynda lökens utveckling.

Skörd och lagring

Salladslök måste dras upp några veckor efter plantering och kan förvaras i kylen några veckor till, så länge den håller sig krispig. När bladen blir bruna på gul lök, lyft upp dem ur marken med en kratta och låt torka i solen. När de yttre skalen på lökarna är torra, skär bort topparna, om du inte planerar att fläta ihop löken för förvaring. De kan också hängas i nätpåsar på en sval, torr plats för att förhindra ruttnande. Beroende på sorten håller de från ett par månader till ett år. Mogen lök bör inte förvaras i kylskåp.