Hur vinterförbereder man Cordyline?

Återställ cordyline till sin plats utomhus när nattetemperaturerna är över 7°C
Återställ cordyline till sin plats utomhus när nattetemperaturerna är över 7°C och det inte längre är risk för frost.

Det färgglada, svärdformade bladverket av cordyline (Cordyline spp.), även kallad ti-planta, gör den perenna vintergröna till ett attraktivt tillskott i ett landskap. Cordyline växer i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 8 till 12, men vissa arter är bara kallhärdiga till zon 9 eller 10 och växter i zon 8 kan dö tillbaka över vintern. Beroende på din arts härdighet kan du övervintra växten utomhus eller odla den i en behållare så att den lätt kan tas med inomhus för vintern. Gör din vinterbehandling innan den första frosten.

Övervintrar utomhus

1

Samla försiktigt ihop bladen av cordyline häpnadsväckande vid basen av plantan och lyft uppåt tills du har samlat dem i ett gäng.

2

Knyt löst ihop de samlade bladen med ett snöre så att bladen när de hålls samman i ett knippe med snöret täcker punkterna på stjälken, från vilka de kommer ut. Detta förhindrar att vatten samlas i urtagen. De bundna bladen ska stå upprätt som en kvast, vilket minimerar vindexponeringen. Om bladen är långa kan du behöva knyta ett snöre både nära slutet och runt mitten av lövknippen.

3

Sprid ut cirka 15 centimeter kompost över cordylinens rotzon för att hålla kvar markens värme över vintern.

4

Ta med kruka cordyline inomhus när nattetemperaturerna når 7°C
Ta med kruka cordyline inomhus när nattetemperaturerna når 7°C och innan den första frosten slår till.

Täck växten med en frostduk om du förväntar dig en nattfrost. Lägg tyget innan solen går ner natten innan frosten, och ta bort den när temperaturen blir varm nästa morgon.

Övervintrar inomhus

1

Ta med kruka cordyline inomhus när nattetemperaturerna når 7°C och innan den första frosten slår till.

2

Placera cordyline på en plats med starkt, indirekt ljus och en temperatur runt 18°C. Undvik att placera växten nära en värmeventil.

3

Låt jorden torka mellan vattningarna. Vattna inte växten om jorden fortfarande är fuktig. Vattna tills vattnet rinner ur dräneringshålen i botten av krukan. Gödsla inte växten över vintern.

4

Ge växten fukt genom att placera en behållare med vatten nära cordyline och fylla på den när vattnet avdunstar. Alternativt kan du dimma växten dagligen.

5

Rotera cordyline varje vecka för att säkerställa att alla sidor av växten får samma solexponering.

6

Återställ cordyline till sin plats utomhus när nattetemperaturerna är över 7°C och det inte längre är risk för frost. Ställ cordyline på en plats med halvskugga och låt den stå ute i cirka 3 timmar den första dagen, gradvis öka solexponeringen och tiden utomhus under en vecka för att åter acklimatisera växten till utomhus innan du placerar den i sitt permanenta sommarhem.