Varför kalkar de ett träd?

Är en lera blandad med vatten för att skapa det nödvändiga skyddande lagret för trädstammen
En alternativ vitkalkning, kallad kaolin, är en lera blandad med vatten för att skapa det nödvändiga skyddande lagret för trädstammen.

Ungefär som trämöbler har din trädgårds träd stor nytta av en beläggning av kalk. Vanligtvis applicerad runt hela stammen, speciellt på fruktträd, ger vitkalkning funktionellt skydd under de kallare vintermånaderna. Det finns flera anledningar till varför trädgårdsmästare använder kalk, från barkskydd till att öka fruktskörden.

Whitewash ingredienser

Whitewash är vanligtvis hemlagad med enkla ingredienser. En grundläggande kalkblandning består av ett förhållande 3:1 av vatten till inre vit latexfärg. Hydrerad kalk kombinerad med salt och vatten, i olika förhållanden, kan också användas som en effektiv vittvätt. En alternativ vitkalkning, kallad kaolin, är en lera blandad med vatten för att skapa det nödvändiga skyddande lagret för trädstammen. Oavsett ingredienser behöver alla kalker en relativt tjock konsistens för att enkelt borstas på stamytan utan att droppa ner till marken.

Solskål

Att behålla den vitkalkade stambeläggningen på våren hjälper trädet att hålla sig svalt
Att behålla den vitkalkade stambeläggningen på våren hjälper trädet att hålla sig svalt.

Soliga dagar och kalla nätter skapar de perfekta förutsättningarna för trädskadande solsköld. När den varma solen slår mot trädets kala stam blir växtcellerna mer aktiva än de kalla rötterna. Kräver vatten som inte kan tillhandahållas av rötterna, stamväxtcellerna börjar vissna av torka -- stammen verkar ha en solbränna med en sprucken och torr yta. Att applicera kalk på stammen innan de kalla vinternätterna återvänder ger trädet en skyddande solbarriär så att det inte spricker mellan de extrema dag- och natttemperaturerna.

Patogener och skadedjur

Om solskada påverkar ett träd tillåter sprickorna också patogener och skadedjur att infiltrera dess inre. Bakterier och svampar använder sprickorna för att föda och fortplanta sig medan trädet dukar under för att dö och tillväxthämning, men en tjock kalkbeläggning förhindrar all tillgång till stammens inre. Att använda kaolinbeläggningen direkt på frukt, snarare än bara på stammen, är en praktisk lösning mot sjukdomar och skadedjur på våren. Eftersom lerbeläggningen inte skadar frukten för konsumtion, kan du täcka varje frukt med denna kaolinbarriär tills den är redo för skörd.

Värme stress

Att behålla den vitkalkade stambeläggningen på våren hjälper trädet att hålla sig svalt. På samma sätt som människor som bär vita kläder en varm dag, reflekterar whitewash solljus och värme bort så att trädets lövverk kan koncentreras på transpiration och fruktutveckling. Ett kallare träd har mindre stress och kan öppna sina stomata längre för gasutbyte - mer koldioxid i trädet ger det mer energi för vegetativ tillväxt och frukttillväxt.