Kan jag transplantera en lem från ett magnoliaträd?

Använd 1,2 procent starkt rothormon på vintergröna magnolia sticklingar
Använd 1,2 procent starkt rothormon på vintergröna magnolia sticklingar och 0,3 procent styrka på lövfällande sticklingar.

Trots sina kraftiga grenar och stammar tappar magnoliaträd (Magnolia spp.) ibland lemmar av olycka eller genom beskärning. Även om det inte är möjligt att transplantera en hel lem från en magnolia, kan den användas som en källa för sticklingar som kan transplanteras och rotas för att odla nya magnoliaträd. De flesta magnolior kommer att växa bra från sticklingar, men framgångsfrekvensen kommer att variera beroende på säsong och typ av magnoliaträd.

Träd och styckningstyp

Magnoliaträd finns i både lövfällande och vintergröna typer. Bland de vanligaste magnoliarterna är den södra magnolian (Magnolia grandiflora), en vintergrön typ som odlas inom det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 7 till 9. Lövfällande typer som tefatmagnolia (Magnolia x soulangeana) och stjärnmagnolia (Magnolia stellata) odlas som exemplar av växter och buskar inom USDA-zonerna 5 till 9. Vintergröna typer rotar bäst från sticklingar av halvt lövträ tagna från midsommar till tidig höst, medan lövfällande sorter växer bäst från sticklingar av barrved tagna på försommaren.

Förberedelse för skärning

En 5 till 17,80 cm lång stjälkskärning fungerar bra för att rota både lövfällande och vintergröna magnolior. Sticklingen bör ha en diameter som inte är större än 0,60 cm med en frisk, fläckfri stjälk och flera blad i spetsen. Magnolior har läderartade blad som tappar fukt, så ta bort hälften av bladen från spetsen och skär de återstående bladen med en tredjedel till hälften. Ta också bort alla blad längs den nedre halvan av sticklingen för att exponera noderna. Vrid botten av sticklingen med en verktygskniv och pudra den sedan med indolsmörsyra, eller IBA, rothormon. Använd 1,2 procent starkt rothormon på vintergröna magnolia sticklingar och 0,3 procent styrka på lövfällande sticklingar.

Rooting process

Typ av magnoliaträd
De flesta magnolior kommer att växa bra från sticklingar, men framgångsfrekvensen kommer att variera beroende på säsong och typ av magnoliaträd.

Värme, fukt och ljus spelar alla en viktig roll för att rota magnoliasticklingar. De måste krukas i sterilt rotmedium som en blandning av halvt malen torv och hälften perlit i en plastkruka med flera dräneringshål vid basen. Den nedre halvan av sticklingen ska vara helt täckt av mediet. Placera krukan på en skyddad, lätt skuggad plats utomhus ovanpå en värmande matta inställd på 24°C. Täck krukorna med ett polyuretan-tält för att skapa en växthusliknande miljö. Sticklingarna behöver dimma två gånger dagligen för att hålla bladen återfuktade, och mediet bör fuktas när det torkar ut i de översta 1,30 cm. Friska vintergröna magnolia sticklingar rotar på ungefär nio veckor medan lövfällande sorter tar allt från fyra till åtta veckor att rota.

Transplantation och eftervård

Magnoliasticklingar kommer att fungera bäst om de odlas under skyddade plantskolor i ett år innan de transplanteras till trädgården, men de måste först flyttas till en passande stor behållare fylld med näringsrikt medium. Milt sur krukjord i en 1-liters plantskola med flera dräneringshål ger rätt fukt- och näringsbalans för en sund rottillväxt. Håll magnolian borta från direkt solljus till slutet av sin första sommar, och vänja den sedan långsamt till direkt sol tidigt på hösten. Odla i full sol till sent på våren och transplantera den sedan till en snabbt dränerande planteringsplats med hel eller delvis sol.

Överväganden

Lemmer som går förlorade på grund av sjukdom eller skada kanske inte ger livskraftiga sticklingar, eller så kan sticklingarna producera svaga, sjukliga träd som är benägna att misslyckas. Undvik att ta sticklingar från lemmar med uppenbara tecken på sjukdom eller skada. Undvik också att ta sticklingar från äldre beskurna och nedfallna grenar. Färska grenar ger de bästa sticklingarna. Det är osannolikt att sticklingar som tas från gamla lemmar rotar, så vänta inte mer än en dag innan du samlar sticklingar från en fallen eller beskuren lem.