Vintervård för Colocasia

Utan en tropisk reträtt för växten kan du lagra knölarna
Utan en tropisk reträtt för växten kan du lagra knölarna och knölarna - växten producerar båda.

Colocasia esculenta, vanligen kallad elefantöra, taro eller dashin, producerar enorma rufsiga blad av grönt eller lila som står på 3 meter långa stjälkar. Infödd i tropiska Asien, södra Stilla havet och Hawaii, där Captain Cook hittade den 1778, har taro importerats för användning i livsmedel från modersmjölksersättning till bröd för laktosintoleranta vuxna. Växten är en imponerande prydnadsväxt, men dess tropiska ömhet kräver specialbehandling.

Att odla colcasia

Taro är rik på vitamin A och C, en bra källa till kalcium och fosfor, lägre fett och högre proteinhalt än potatis (Solanum tuberosum), och är känd som "tropikernas potatis". Den växer året runt endast i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 10 och 11, vilket begränsar dess användbarhet som jordbruksgröda på fastlandet. Som prydnadsväxt kan den dock växa utomhus så länge luft- och marktemperaturen inte sjunker under 21°C och den har mycket vatten. Deras ömma vana gör vinterskydd nödvändigt för elefantöron som odlas i USDA-zonerna 8, 9 och ibland 10.

Vinter reträtter

Men dess tropiska ömhet kräver särskild behandling
Växten är en imponerande prydnadsväxt, men dess tropiska ömhet kräver särskild behandling.

Att flytta en behållare taros inomhus där vintertemperaturen håller sig över 20°C gör att växterna växer. Utmaningen för inomhustaros, som en tropisk krukväxt, är att bibehålla tillräckligt med luftfuktighet - 50 procent eller högre - och hålla jorden konstant fuktig. Elefantöron är våtmarksväxter, så att frodas i torr centralvärme är ett test. Du kan odla taros i ett uterum eller under artificiellt ljus i ett ljust badrum med en ofta använd dusch. Utan en tropisk reträtt för växten kan du lagra knölarna och knölarna - växten producerar båda.

Lyftande colcasia

Det näringsrika mjölet från taro kommer från knölarna som stödjer de imponerande växterna och knölarna som växer från dem för att starta nya växter. Centralknölar kan väga så mycket som 4 kg, men knölar som grävs och lagras når sällan storleken på jordbrukstaro. När natttemperaturerna faller under 21°C, klipp tillbaka bladverket för att lämna några centimeter av stjälk för att visa var växterna möter knölarna och knölarna. Knölar och knölar sitter 4 till 15 centimeter djupt i jorden och kan försiktigt lyftas med en trädgårdsgaffel. Kassera alla sjuka eller skadade knölar eller knölar.

Förvaring och retur

Rengör knölarna och knölarna från smuts med en mjuk borste innan du förvarar dem. Inspektera dem för röta eller insekter. Elefantöron är vanligtvis inte mottagliga för insekter eller sjukdomar, men om de finns i jorden, tvingar du dem att övergå till taro under de magra tiderna. Säck rötterna i fuktig torvmossa och förvara dem inomhus där temperaturen håller sig mellan 65 och 21°C. På våren, dela knölar och knölar för att föröka plantorna. Ställ in dem med knopparna uppåt i trädgården när jordtemperaturen håller sig mellan 70 och 27°C. Växterna tål lite skugga på eftermiddagen men trivs bäst där de får sol hela morgonen.