Fakta om vita rosblommor

Idag kan resenärer till Italien se vilda vita rosor nära ruinerna av en villa som en gång tillhörde Plinius
Idag kan resenärer till Italien se vilda vita rosor nära ruinerna av en villa som en gång tillhörde Plinius brorson, och vita albas odlas runt om i världen.

Rosor (Rosa spp.) präglar våra sinnen så noggrant att man nästan kan känna lukten av en ros bara man nämner dess namn. Med mjuka kronblad, slanka stjälkar och skyddande taggar har rosor länge överlevt i det vilda från klippiga kustlinjer till karga berg. Forntida, viktorianska och moderna trädgårdar har alla odlade rosor. Vita rosor (Rosa alba) framkallar bilder av renhet och nåd. För att inte förbises av deras färgglada motsvarigheter är vita rosor intressanta, tåliga och ikoniska.

Forntida albas

Moderna rosodlare antar att den romerske naturforskaren Plinius den äldre, som skrev "Historia Naturalis", syftade på Rosa alba när han skrev om Roms vita rosor. Forntida romare var så förälskade att de odlade rosor på öppna fält som matgrödor. Idag kan resenärer till Italien se vilda vita rosor nära ruinerna av en villa som en gång tillhörde Plinius brorson, och vita albas odlas runt om i världen.

Härligaste klassikern

Bär vita rosor som en symbol för jungfruns renhet
Traditionella brudar bär vit spets och bär vita rosor som en symbol för jungfruns renhet.

"Gamla trädgårdsrosor" är klassiker från 1700-talets europeiska trädgårdar. Kreativa odlare ympade ömma blommor på hårdare vildrosbuskar för att skapa många av dessa charmörer. En sådan populär vit ros var "Boule de Neige" (Rosa "Boule de Neige"), snöbollen. Denna klassiker, vit som tundrasnö, hjälpte till att bilda några av de kallhärdiga rosorna i Kanada och klarar sig bra i det amerikanska jordbruksdepartementets planthärdighetszon 5 till 10.

Nyanser av vitt

Dagens moderna underverk av rosor inkluderar minst 15 nyanser av vitt med namn som "Iceberg" (Rosa "Korbin" Iceberg), en floribunda härdig i USDA-zonerna 5 till 9, och "White Dawn" (Rosa "White Dawn") en klättrare härdig i USDA-zonerna 5 till 9. Trädgårdsmästare vet att vita rosor, oavsett om de är elfenben eller flammande vita, kan lysa upp mörka hörn av din trädgård. Vit är inte riktigt en färg, men det är den perfekta kontrastfärgen. Det kan förena krockande färger eller tända briljansen av andra blommor i din trädgård.

Sentimentalitet

Traditionella brudar bär vit spets och bär vita rosor som en symbol för jungfruns renhet. Vita rosor betyder också ren kärlek, i motsats till passionen hos den röda rosen. En annan tradition är att bära en ros på mors dag. En vit ros hedrar en mamma som har gått bort.