Ogräs som avger lukt

Har två källor till lukt
En av de störst växande och illaluktande ogräsen, datura (Datura spp.), även känd som stinkweed, har två källor till lukt.

Att bära handskar för att dra ogräs skyddar dina händer från nötning och repor och även från de lukter som många ogräs avger, särskilt när de hanteras eller krossas. Ofta signalerar lukterna förekomsten av kemikalier i växterna som är skadliga om växten äts. Ibland kan saften från illaluktande ogräs vara irriterande för din hud. En del ogräs har också en behaglig doft.

Lågväxande ogräs

Ananasgräs (Chamomilla suaveolens), en 6 till 31 cm hög ettårig växt, som ofta växer i stora grupper, har fint dissekerat lövverk och ananasformade gula blommor. Den släpper en behaglig, söt doft som liknar ananas när man går på den eller på annat sätt krossas. Ett annat litet ogräs som påminner om ananasgräs, majgräskamomill (Anthemis cotula) skiljer sig genom att det har små vita, tusensköna blommor, mer fint dissekerade löv och en obehaglig lukt när den krossas.

Stort ogräs

Salvialiknande lukt som varar även i torkade växter
Bladen har en behaglig, salvialiknande lukt som varar även i torkade växter.

En av de störst växande och illaluktande ogräsen, datura (Datura spp.), även känd som stinkweed, har två källor till lukt. Bladen har en obehaglig lukt och de vita, trumpetformade blommorna har en kraftfull, söt doft. Beroende på art kan växterna bli 2 till 5 meter höga. De växer i avfallsområden och har runda, taggiga frukter. Alla växtdelar är giftiga om de äts. Jimsonweed (Datura stramonium) är en ettårig växt som kan bli 4 meter hög. Förmodligen det högsta doftande ogräset, fänkål (Foeniculum vulgare) är en perenn som växer från 4 till 10 meter hög. Den har en lakritsliknande söt doft när den krossas. Den växer i öppna, störda områden i USDA-zonerna 4 till 9, ofta i täta bestånd. Infödd i Medelhavet har fänkålen fjäderklädda löv och ett brett, platt huvud av gula blommor.

Intressanta poddar

Utmärkande på grund av de runda, platta baljorna den bär, är åkerkrasse (Thlaspi arvense) en medlem av senapsfamiljen, eller Cruciferae, och är en vinter- eller sommarårig infödd i Europa. Den blir cirka 46 centimeter hög med klasar av små vita blommor vid grenspetsarna. Den har en obehaglig lukt, särskilt när den är krossad. Bladverket är skarpt smaksatt med en smak mellan vitlök och senap. Genom att kombinera en stark lukt med ett klibbigt ämne som produceras av körtelhår på bladen och stjälkarna, har clammyweed (Polanisia dodecandra) iögonfallande, långa, smala fröskidor som följer de pråliga vita blommorna, som har långa, rosa till lila ståndare. Detta ettåriga ogräs från Medelhavet blir 1 till 3 meter högt.

Andra illaluktande ogräs

I områden med fuktig jord som ängar, kärrkanter och bassänger i översvämningsslätter kan pennyroyal (Mentha pulegium) vara ett invasivt ogräs. Den lågväxande, spridda växten har en stark, mintig lukt. Denna europeiska infödda växer i USDA-zonerna 6 till 9. Violett, rosa eller blå blommor blommar i virvlar längs de övre stjälkområdena. Också hemma i Europa, vanlig rölleka (Achillea millefolium), som växer i USDA-zonerna 3 till 9, har ormbunkslika blad och klasar av vita eller gula blommor vid stjälkändar. Bladen har en behaglig, salvialiknande lukt som varar även i torkade växter. Förutom att naturalisera sig i växtsamhällen, som salta kärr, gräsmarker, kustbluffar och sanddyner, är rölleka ett ogräs i gräsmattor och landskap.