Sätt att hänga en gunga från ett levande träd

Det första steget i att hänga en trädgunga är att hitta rätt träd
Det första steget i att hänga en trädgunga är att hitta rätt träd.

En trädgunga, oavsett om det är för en enda person, två personer eller en däckgunga, visar upp den avgörande idén om sommarnjutning. Att hänga upp gungan kräver inte många verktyg, men det krävs lite planering för att se till att du har rätt material till hands. Att hänga den på rätt sätt håller både dig och trädet säkra.

Att hitta rätt lem

Det första steget i att hänga en trädgunga är att hitta rätt träd. Lövträ fungerar bäst; undvik mjukt trä som fruktträd och vintergröna växter. Lemmen bör vara mellan 12 och 20 meter från marken och minst 20 centimeter i diameter mätt 3 meter från stammen, den idealiska platsen för att placera din trädgunga. Undersök lemmen noggrant för tecken på skada eller sjukdom, kontakta en arborist vid behov för att säkerställa att lemmen är frisk.

Rep

Rep är inte det mest idealiska sättet att hänga en trädgunga eftersom friktionen från det svängande repet
Rep är inte det mest idealiska sättet att hänga en trädgunga eftersom friktionen från det svängande repet kan skära in i barken.

Rep är inte det mest idealiska sättet att hänga en trädgunga eftersom friktionen från det svängande repet kan skära in i barken. Repet rör sig något med varje svängning, så trädet kan inte läka sig själv ordentligt genom att växa över repet och lämna ständigt öppna sår i grenen. Det kan dock fungera om du vidtar rätt försiktighetsåtgärder. Använd ett rep tillverkat av en långvarig fiber, som polyester eller nylon, som är minst en halv tum tjock. Skjut en bit gummislang över repet där den kommer att vidröra grenen för att säkerställa att den inte skär in i lemmen. Att knyta repet med en typ av slipknot, till exempel en bowline-knut, gör att knuten lossnar när du inte är på gungan så att den kan expandera när lemmen växer.

Ögonkrokar

För ett bättre sätt att hänga din gunga, använd ögonkrokar, som är stationära, så att de inte orsakar långvariga skador som rep kan. Även om krokarna gör hål i grenen, kan lemmar ofta växa över bultarna, läka sig själva och göra bultarna permanenta fixturer. För att installera krokarna, mät lemmens diameter och köp ögonkrokar på en halv tum till fem åttondelar i diameter med stolpar något längre än lemmen. Att borra ett hål genom grenen ger en väg genom vilken du kan köra ögonkroken med kroken som sträcker sig ner mot marken. Kroken hålls på plats med två muttrar åtdragna på toppen. En karbinhake fäst vid ögonkroken ger ett bekvämt ställe att koppla ihop din gunga med rep eller kedja.

Kedja

Enligt webbplatsen Today's Homeowner bör du inte linda en kedja runt en gren för att installera en gunga, även om det går bra att koppla en kedja till en karbinhake efter att ha installerat ögonkrokar. De olika höjderna på mellan- och ändsektionerna av kedjelänkarna kan skapa djupa spår i lemmen som inte kan läka. Ju mer du svänger, desto mer skaver länkarna mot träet och gräver i det. Rep har vanligtvis en slät yta så det är mer acceptabelt än en kedja, även om ögonkrokar är bäst eftersom de orsakar minsta möjliga skada på trädets lem.