Vid vilken ålder blommar magnolior?

En lövfällande magnolia skulle också kunna hitta ett lämpligt hem bakom en annan typ av lövträd som kommer
En lövfällande magnolia skulle också kunna hitta ett lämpligt hem bakom en annan typ av lövträd som kommer att blomma senare under våren.

Trädgårdsskötsel har aldrig varit för kroniskt otåliga - inte så länge som frön behöver dagar för att gro, plantor kräver veckor för att gro, blommor måste dra näring för att blomma och grönsaker måste mogna innan de kan skördas. Men om du gillar det här tidsfördrivet på långa håll och vill försköna din trädgård med vad som utan tvekan är ett av de mest fantastiska träden i den botaniska världen, kanske du vill överväga att odla en magnolia.

När det väl planterats tar ett magnoliaträd cirka 10 år (ge eller ta) att blomma i söder, enligt Southern Living, en region där trädgårdsmästare särskilt uppskattar detta fantastiska exemplar. Det är nästan som om magnolian vet: Om du väljer rätt plats för den och tar hand om den, kommer den att belöna ditt tålamod med flera decennier av dessa spektakulära och doftande blommor.

I blom eller inte, magnolior är magnifik

Om en magnolia inte har svept iväg dig ännu, kan det bara vara en tidsfråga innan du syftar på din framtida "magnifika magnolia". Träden tillhör blomväxtfamiljen Magnoliaceae, och trots sällskap av mer än 200 arter kan de delas in i två typer: lövfällande, eller de som tappar löven på hösten och blommar på våren, och vintergröna, som blommar i sommaren. Lövfällande magnolior är hårdare och växer hela vägen till zon 9, säger trädcentret. Evergreens är härdiga i zonerna 7 till 9.

Många människor förknippar magnoliaträd med enorma, krämvita blommor, men träden producerar också blomningar i rosa, rött, lila eller gult, som projicerar en tropisk aura. Kanske en av de mest tilltalande egenskaperna hos magnolior är att de flesta sorter är visuellt fantastiska även utan sina blommor, som kan sträcka sig från 3 till 30 centimeter breda. Trädens storlek är en bidragande orsak; de kan bli från 15 till 80 meter höga och från 10 till 40 meter breda. De fasta, glänsande bladen på vissa arter inbjuder till dubbla tag och bidrar till den exotiska atmosfären.

Så länge du är villig att lägga ner din tid är det ganska enkelt att hitta rätt magnolia för din trädgård. Två frågor bör vägleda ditt val: Var är den bästa platsen för det? Ska jag odla den som en buske eller ett träd?

Fostermagnolia blommar med rätt plats

I blom eller inte, magnolior är magnifik
I blom eller inte, magnolior är magnifik.

Magnolior gör sig bäst under full sol till halvskugga och i väldränerande, lätt sur jord (även om du kan ändra klumpig jord med torvmossa och kompost). Att tillgodose dessa preferenser kan påverka ditt val av planteringsplats, men det borde också dynamiken i själva trädet. Eftersom lövträd blommar tidigt, är det vettigt att plantera ett där det praktiskt taget kommer att meddela vårens ankomst. Med andra ord, plantera den där den kommer att sticka ut från vilken utsiktspunkt som helst utomhus och synas tydligt från inomhus också. En lövfällande magnolia skulle också kunna hitta ett lämpligt hem bakom en annan typ av lövträd som kommer att blomma senare under våren.

Vintergröna magnolior gör särskilt effektiva skärmar och häckar, säger Magnolia Society International. Så fundera på var en gruppering kan ge en elegant gräns mellan ditt hem och en grannes - eller om flera kan planteras för att markera en lång uppfart eller blockera ett skjul från insyn. Vintergröna magnolior tenderar att vara större än sina lövfällande kusiner, men om du är orolig för att, säg, ett träd på 25 meter kan överväldiga din trädgård, köp då en mindre sort som kan växa som en magnoliabuske. Beskuren för att likna formen av en oval eller en mjukgjord pyramid, kan den ge en lösning på otaliga dilemman.

Magnolior kräver uthållighet

Det är smart att seriöst fundera på en magnolias bosättningsplats eftersom trädet kan vara praktiskt taget omöjligt att flytta senare. Och att störa rötterna är ofta bara ett annat sätt att be om allvarliga problem senare.

Under de första åren trivs magnolior med ett stadigt tillflöde av vatten när de utvecklar sitt grunda men utbredda rotsystem och lägger till en fot eller två till sin höjd. På samma sätt smakar båda typerna av magnolior gödningsmedel under de första åren. Det stärker dem, vilket gör att de kan skaka av sig perioder med både kraftiga regn och torka. Och som de flesta träd har magnolior nytta av ett lager kompost, särskilt om du blandar det själv med en kombination av trädgårdsavfall, väl ruttnat djurgödsel, komposterad bark och torvmossa.

Det skulle förmodligen inte vara klokt av någon att föreslå att 10 år kommer att flyga förbi "innan du vet ordet av." Med all sannolikhet kommer du att veta det. Men du kommer också att veta, liksom alla andra magnoliaodlare, varför ett av naturens mest fängslande träd också råkar symbolisera uthållighet.