Hur kan jag skilja ett riktigt löv från en hjärtblad?

De riktiga bladen vecklas ut ovanför hjärtbladen på plantan
De riktiga bladen vecklas ut ovanför hjärtbladen på plantan och ser ut som en mindre version av växtens vuxna bladverk.

Hjärtblad är de första bladen som kommer ur jorden när en växt gror. Eftersom de är en del av fröets embryo, är de också kända som fröblad, säger University of illinois extension, och ger näring till plantan tills dess verkliga löv vecklas ut och börjar fotosyntesprocessen. Växter med bara en hjärtblad eller fröblad kallas enhjärtblad, men de flesta växter har två, vilket gör dem till tvåhjärtbladiga. Dessa blad är vanligtvis lätta att plocka ut, eftersom de inte ser ut som växtens sanna.

Dun och smutsiga hjärtblad

Fröblad är vanligtvis släta och enkla, med en mycket grundläggande form. För tvåhjärtade klänningar uppträder de mitt emot varandra på stjälken. Eftersom de är de första bladen en växt gör, kommer de alltid att vara de lägsta och kommer inte att se ut som växtens vuxna blad. En planta fäller sina hjärtblad så småningom, ibland inom några dagar efter grodd, ibland upp till ett år senare. Om plantan har hypogeal groning, som med ärter, stannar fröbladen under jorden och du kommer förmodligen inte att se dem alls, förutom möjligen under omplantering. På enhjärtblad, som gräs och liljor, är de enstaka fröbladen också ofta dolda.

Höga och stiliga äkta löv

Dessa blad är vanligtvis lätta att plocka ut
Dessa blad är vanligtvis lätta att plocka ut, eftersom de inte ser ut som växtens sanna.

De riktiga bladen vecklas ut ovanför hjärtbladen på plantan och ser ut som en mindre version av växtens vuxna bladverk. De är mer dekorativt formade än fröblad och ofta hårigare, och alla senare blad kommer att matcha dem i utseende.

Att säga det sanna från det tillfälliga

Det brukar vara lätt att avgöra vilka blad som är hjärtblad. Eftersom de är de första plantorna producerar, kommer de att vara de lägsta på stammen, de som en tom frölåda ofta klänger sig fast vid. De kommer inte heller att se ut som några av de andra bladen på växten.

Att nypa eller inte nypa

Vissa människor gillar att nypa av hjärtbladen efter att de riktiga löven kommit fram, rapporterar Green Harvest. Om inte dessa blad är i vägen är det dock bäst att låta plantan bestämma när den är klar med dem, annars kan du råka bryta stjälken istället. Du kan behöva klippa av hjärtbladen när du delar ettåriga grönsaker, som gillar att transplanteras djupare än de växte i plantans lägenhet. Dessa inkluderar tomater (Lycopersicon esculentum) och medlemmar av kålfamiljen (Brassica spp.), för vilka du bör ta bort fröbladen och plantera plantorna så att deras första riktiga blad är precis ovanför marken.