Varför delar sig vattenmelon när den växer?

Vattenmeloner delas på vinstocken av flera skäl
Vattenmeloner delas på vinstocken av flera skäl, med oberäkneliga vattningsmönster som nr.

Få saker slår den svala, uppfriskande känslan av att bita i en perfekt mogen vattenmelon (Citrullus lanatus), nyplockad från trädgården. Och få saker är så frustrerande som att ha dina hemodlade skönheter delade upp innan du får chansen att skörda dem. Men ta hjärtat - du kan förhindra att meloner spricker på rankan.

Orsaker till att vattenmeloner spricker

Vattenmeloner delas på vinstocken av flera anledningar, med oberäkneliga vattningsmönster som orsaken nr 1. Kraftigt regn, särskilt efter en period av överdriven värme, är en annan vanlig faktor. Höga temperaturer kan också orsaka att vattenmeloner delas, även om detta inträffar mycket mindre ofta. Vattenmeloner är mest mottagliga för att spjälka de senaste veckorna innan de mognar, men du bör vidta åtgärder för att förhindra att detta händer så snart du planterar melonerna.

Vattning mönster

Vattenmeloner är en torkatålig frukt med rötter som når djupt ner i jorden. Växterna svarar bäst på djup, sällsynt, regelbunden vattning. Applicera 1 till 5 centimeter vatten en eller två gånger i veckan, se till att vattnet sugs djupt in i jorden. Ett droppbevattningssystem eller soaker-slang fungerar bra för detta. Djupt vattning konsekvent är särskilt viktigt under de första tre till fyra veckorna eftersom rotstrukturen utvecklas.

Det är därför ett plötsligt skyfall nära skörden kan leda till en trädgård med kluvna meloner
Det är därför ett plötsligt skyfall nära skörden kan leda till en trädgård med kluvna meloner.

Du kan minska mängden vatten när frukten stelnar för att förbättra smaken och öka sötman. Att upprätthålla ett konsekvent bevattningsschema är extremt viktigt, särskilt under de senaste två veckorna av tillväxt, eftersom för mycket vatten eller oregelbunden applicering i detta skede kan göra att melonerna splittras. Det är därför ett plötsligt skyfall nära skörden kan leda till en trädgård med kluvna meloner.

Kompostering

Mulching är en bra idé för vattenmeloner eftersom det bevarar och reglerar fukt, vilket hjälper till att minska sannolikheten för splittring. Mulch kan också minska klyvning genom att isolera växterna från värme. Andra fördelar med mulching inkluderar minskning av ogräs och fungerar som en källa till ytterligare näringsämnen för vattenmelonplantorna, som kan dra ut mycket näringsämnen ur jorden. Applicera 4 till 15 centimeter kompost över hela tomten och mer på basen av varje planta, helst innan någon frukt dyker upp. Mulch när marken är varm och jorden nyligen har blötlagts.

Att odla rätt sort

Tjockleken på skalet på vattenmelon kan variera mycket beroende på sorten. Sorter med betydligt tunnare svålar är mer mottagliga för att delas på vinstocken än sina tjockare släktingar. En studie från Washington State University fann att varianterna "Gold Baby", "Hime Kansen", "New Queen", "Red Doll" och "Sugar Baby" tenderade att splittras oftast på vinstockarna.