Idéer för plantering av vattendamm

Ägare av en befintlig vattenträdgård eller damm kan överväga att bygga en flytande planter som ett tillägg
Ägare av en befintlig vattenträdgård eller damm kan överväga att bygga en flytande planter som ett tillägg till sin damm.

Vattenträdgårdsplantorer ger trädgårdsmästare möjlighet att placera en vattenträdgård nästan var som helst. Containerträdgårdar kan vara ett dekorativt tillägg till däck eller uteplatser, eller i fallet med en flytande plantering kan de stanna i dammen och föra samman det bästa av containerplanteringar och storskalig vattenträdgårdsskötsel.

Kommersiella planterare

En typisk kommersiell vattenträdgårdsbehållare är ett enkelt vattentätt kärl av plast; eftersom växterna i trädgårdskrukor vanligtvis finns i sina egna krukor, har den yttre behållaren inget annat syfte än att hålla vatten. Behållaren kan vara liten, men ju större behållaren är, desto lättare kan ett stabilt ekosystem etableras i planteringskärlet; en behållare med en kapacitet på 15 till 25 gallon gör en kompromiss mellan storlek och hanterbarheten av behållarens vikt.

Improviserade planteringskärl

Kommersiella flytande planteringskärl är gjorda av plast omgiven av plastskum
Kommersiella flytande planteringskärl är gjorda av plast omgiven av plastskum, vilket gör att planteringskrukan flyter på vattenytan.

Nästan vilken behållare som helst som håller vatten kan användas som en planteringsmaskin för vattenträdgårdar. Barnbassänger, vattentäta tunnor, vattentråg för boskap, gamla badkar, tvättbaljor eller hinkar är alla bra vattenträdgårdsbehållare. Vatten är tungt, cirka åtta pund per gallon, så en behållare, såväl som strukturen som den vilar på, måste vara tillräckligt stark för att bära vikten av vattnet i planteringskärlet. De bästa behållarna har en mörk insida; mörka färger gör botten av behållaren svårare att se, vilket ökar vattnets skenbara djup. Mörka färger motverkar också tillväxten av alger i planteringskärlet.

Planteringskärl i trä

En hemmagjord trälåda gjord av cederträ eller annat väderbeständigt trä och fodrad med vattentätt material gör en attraktiv vattenträdgårdsplantor. Att måla lådans insida med ett gummerat tätningsmedel, var noga med att effektivt täcka alla ytor, sömmar och spikhål, gör lådan vattentät. Ett annat alternativ är att bygga lådan till måtten av en kommersiell vattenträdgårdsbehållare eller liten dammliner och sedan placera fodret eller behållaren inuti lådan.

Flytande planteringskärl

Ägare av en befintlig vattenträdgård eller damm kan överväga att bygga en flytande planter som ett tillägg till sin damm. Dessa flytande planteringskärl är attraktiva, och de ger skugga åt fiskar och hjälper till att stödja dammens ekosystem. Kommersiella flytande planteringskärl är gjorda av plast omgiven av plastskum, vilket gör att planteringskrukan flyter på vattenytan. Trädgårdsmästare kan göra sina egna flytande planteringskärl av sprayskum designat speciellt för vattenträdgårdar och dammar.