Kan du starta ett Crabapple-träd från frön eller sticklingar?

Du kan föröka ett crabapple-träd från frön eller sticklingar
Du kan föröka ett crabapple-träd från frön eller sticklingar.

Crabapple (Malus angustifolia) är ett litet lövträd som växer i US Department of Agricultures hårdhetszoner 3 till 9, beroende på sort. Över 600 sorter av crabapple träd odlas över hela landet. Frukten av crabapple-trädet är mindre än 5 centimeter i diameter. Ett träd som ger frukt som är större än 5 centimeter anses vara ett äppelträd. Du kan föröka ett crabapple-träd från frön eller sticklingar.

Samla frön

Samla frön från crabapple träd på hösten när frukten är mogen. Fröna måste vara fullt utvecklade innan de kommer att gro. Crabapple frön kallas kärnor. Separera kärnorna från frukten och tvätta dem för att ta bort äppelköttet. Torka av fröna med en pappershandduk. Fröna måste gå igenom en period av kalla temperaturer för att simulera vintertemperaturer. Detta kallas stratifiering. Blanda fröna med torvmossa och lägg blandningen i en förvaringspåse. Placera påsen i botten av kylen i tre månader. Kontrollera fröna ibland för mögel och ta bort eventuella frön som är infekterade. Om något av fröna börjar gro, ta bort dem och plantera dem så snart som möjligt.

Växer från frön

Crabapple frön behöver en rik jord gjord av en blandning av kvalitet krukjord, torvmossa och perlit. Fyll en behållare med krukblandningen och tryck ner fröna i jorden. Täck dem med ett fint lager krukblandning. Vattna fröna och ställ dem på en ljus, varm plats. Håll jordblandningen lätt fuktig men inte blöt. Täck behållaren med genomskinlig plast för att bilda ett provisoriskt växthus. Kontrollera fröna för groning och ta bort plasten när de flesta fröna har grott. Tunna ut plantorna och transplantera de friska till en annan behållare, om du vill. När plantorna är cirka 15 centimeter höga, transplantera dem i separata behållare. Nyp tillbaka topparna för att främja förgrening. När plantorna når en höjd av cirka 12 till 46 centimeter, acklimatisera de unga träden till utomhusmiljön.

Skötsel av plantor

Dessa sticklingar kommer att vara en exakt klon av det överordnade crabapple-trädet
Dessa sticklingar kommer att vara en exakt klon av det överordnade crabapple-trädet.

Flytta plantorna utomhus, i skuggan, under korta perioder när temperaturen är över 18°C. Förläng tiden en timme varje dag. Efter ungefär en veckas kontinuerlig utomhusodling flyttar du långsamt plantorna ur skuggan några timmar om dagen. När plantorna tål direkt solljus, plantera dem i landskapet där du önskar. Markera de unga träden med en färgglad trädgårdstejp eller annan synlig struktur för att undvika skador under klippningen. Alla frön kommer inte att bli sanna till föräldraträdet eftersom många hybrida crabapple-träd utvecklas från en korsning mellan flera sorter.

Samla sticklingar

Du kan klona ditt crabapple-träd från sticklingar av barrved som tagits från innevarande års tillväxt. Träet på en barrvedsskärning är böjligt och kan fortfarande vara något grönt. Träet böjs lätt och knäpper när det böjs på mitten. Välj ett friskt exemplar att ta sticklingar från. Använd en vass beskärningssax eller en redskapskniv för att skära en 8- till 31 cm sektion av en stjälk. Gör snittet i en vinkel för att identifiera topparna från basal- eller bottenändarna.

Växande sticklingar

Skala barrvedssticklingarna av alla utom den översta uppsättningen av löv. Du måste linda den basala änden av sticklingen genom att ta bort den yttre barken på de nedre 8 centimeterna av stjälken. Stjälken kommer att bilda en kallus som hjälper till att generera rottillväxt. Använd ett rothormon för att påskynda processen. Plantskolor och trädgårdscenter bär hormonet i flytande och pulverform. Följ anvisningarna på förpackningen för att belägga den skadade änden av sticklingarna med hormonet. Stick sticklingarna i en bricka fylld med fuktig, grov sand. Täck odlingsbehållaren med klar plast och placera den i ett soligt fönster. Håll sticklingarna fuktiga tills rötter utvecklas. När rötterna bildas förankrar de sticklingarna i sanden. Det tar ungefär fyra veckor för stjälkarna att bilda rötter. Kontrollera om det finns rötter genom att dra sticklingarna försiktigt. Du kommer att känna ett visst motstånd om det finns rötter. Du kanske också märker ny tillväxt på sticklingen.

Skötsel av nya crabapple träd

Transplantera de nya crabapple-träden i separata behållare när rotklumpen är ungefär lika stor som en stor kula. Använd en kvalitetskrukblandning. Acklimatisera de nya träden som du gjorde plantorna när träden är cirka 30 centimeter höga. Beskär de unga träden något för att främja förgrening. Dessa sticklingar kommer att vara en exakt klon av det överordnade crabapple-trädet.