Viktoriansk design för lusthus

Vanliga för viktorianska lusthus
På liknande sätt var rullningsarbeten eller utskärningar, särskilt fyrbladiga mönster, vanliga för viktorianska lusthus och kan lätt replikeras i modern lusthusdesign.

Med sitt ursprung från den viktorianska eran, har lusthusen, med sin stolp-och-balkkonstruktion, fortfarande kvar många inslag av viktoriansk design. Med sina fristående, täckta utomhusutrymmen blev lusthus flyktplatser för människor efter 1900-talet, då bostäder byggdes närmare varandra. Ofta används för avkoppling och trädgårdsfester, lusthus är fortfarande populära utomhusstrukturer som skapar platser för vila och meditation.

Arkitektoniska element

Hörnfästen, som är en kvarn från lusthusens viktorianska arv, placeras i triangulära former längs taklinjen och stolparna. Ibland kallas de bric-a-brac och pepparkakor. Dessa fästen ger stil och visuellt intresse till den grundläggande lusthusformen. Friser, där det finns trälinjer under lusthusets taklinje, kombineras ofta med hörnfästen. På liknande sätt var rullningsarbeten eller utskärningar, särskilt fyrbladiga mönster, vanliga för viktorianska lusthus och kan lätt replikeras i modern lusthusdesign.

Vattenfontän

Placeras i triangulära former längs taklinjen
Hörnfästen, som är en kvarn från lusthusens viktorianska arv, placeras i triangulära former längs taklinjen och stolparna.

Som ett vanligt dekorativt element i viktoriansk design är en vattenfontän, antingen fristående eller i väggstil, en klassisk accent att inkludera i ditt lusthusdesign. En vattenfontän skapar en naturligt avkopplande och lugn atmosfär med dess delikata rinnande och design som kan sträcka sig från blommig och utsmyckad till enkel och minimalistisk. Installera din vattenfontän antingen i mitten av lusthuset för att göra den till den främsta punkten av intresse eller över åt sidan för att skapa en vrå för meditation och avkoppling.

Blomsterträdgård

Att ha en blomsterträdgård runt lusthusets gräns framhäver en av de ursprungliga användningsområdena för ett lusthus, som är att njuta av skönheten i ett trädgårdslandskap. Ett alternativ är att installera en rabatt på marken runt lusthuset. Ett annat alternativ är att installera blomlådor längs lusthusets väggar, vilket ger extra intresse och skapar en känsla av en hemlig trädgård inifrån lusthuset. Välj en mängd olika växter som har olika blomningsperioder för att säkerställa kontinuerliga blomningar nära ditt lusthus.

Vining växter

Även om engelsk murgröna (Hedera helix) kan vara din första tanke när du överväger en vinväxt för ditt lusthus, tillför andra vinväxter liknande intresse och har inte engelsk murgrönas invasiva växtvana. Engelsk murgröna är härdig i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 4 till 9. Istället för engelsk murgröna kan du överväga att plantera morning glory (Ipomoea purpurea), en ettårig växt som med sina vinväxter kan slingra sig runt lusthusets många stolpar och dekorativa element. Doften av dess blommor kommer att förstärka ditt lusthus som en privat plats att njuta av skönheten i din trädgård och blommor.