Kan jag spraya Roundup efter regn?

När du tror att regn är nära förestående är det bättre att spraya före regnet än efter
När du tror att regn är nära förestående är det bättre att spraya före regnet än efter, om du är i en tidskris.

Att bli av med ogräs på din trädgård och i rabatten verkar ibland vara ett heltidsjobb, men ogräsmedel som Roundup kan göra det enklare och snabbare. När vädret inte samarbetar med dina lediga dagar kan du bli frestad att spraya ogräset så fort regnet slutar. Men att vänta tills bladverket är torrt är en bättre idé.

Hur roundup fungerar

Roundup använder den aktiva ingrediensen glyfosat, som är en icke-selektiv systemisk ogräsmedel. Detta betyder att den kan döda nästan alla typer av vegetation genom att blöta in genom bladverket. Växtens kärlsystem bär herbiciden till alla delar av växten, inklusive rötterna, och dödar den snabbt - med ogräs, ibland inom 24 timmar. Glyfosat kommer inte att tränga in i rötterna genom jorden; den måste komma i kontakt med bladen för att vara effektiv.

Springer iväg

Om du bestämmer dig för att spraya innan regnet faller
Om du bestämmer dig för att spraya innan regnet faller, gör det bara om det inte blåser före stormen.

Roundup fungerar bäst när den sprayas på torrt lövverk. När den landar på blöta löv, kombineras den med vattendropparna och följer dem när de rinner av löven. Istället för att hålla sig till löven och suga in, hamnar mycket av ogräsmedlet med att landa på jorden med vattnet, där det är ineffektivt. En del ogräsmedel kommer sannolikt att fastna på bladverket och blötlägga det, men det kanske inte räcker för att döda växten.

Utspädd situation

Färdig att använda Roundup-lösning, som är det vanligaste alternativet för husägare, har en utspädd blandning som bara är 2 procent glyfosat. Den mängden är effektiv för att döda ogräs och oönskade växter, men när du späder ut den ytterligare kan den tappa styrkan. Spraya Roundup på våta löv blandar glyfosat och vatten, vilket minskar styrkan hos herbiciden som tränger in i bladverket.

Säker applicering på regniga dagar

När du tror att regn är nära förestående är det bättre att spraya före regnet än efter, om du är i en tidskris. Roundup behöver bara 30 minuter att suga in i löven innan regnet slår; efter 30 minuter kommer den inte att sköljas bort i regnet. Men efter nederbörd kan det ta timmar för lövverket att torka helt, speciellt om vädret förblir fuktigt. Om du bestämmer dig för att spraya innan regnet faller, gör det bara om det inte blåser före stormen. Att behandla ditt ogräs i vinden kan leda till ogräsmedelsdrift, vilket leder dropparna till växter som du inte menar att spraya.