Används för blåregnsrankor

Undvik att låta den växa upp i träd
Var du än planterar din blåregn, beskär försiktigt och undvik att låta den växa upp i träd, som den snabbt kan döda.

Wisteria vinstockar blir ganska stora och blommar med vackra fallande blommor. De är också ganska tåliga och frodas i en rad olika zoner. Deras färg sträcker sig från krämvit och ljusrosa till lila eller blå. När du planterar blåregn, välj en stickling eller ympad växt så att den kommer att blomma tidigare - plantor kan ta år att blomma. Var du än planterar din blåregn, beskär försiktigt och undvik att låta den växa upp i träd, som den snabbt kan döda.

Växer på ett hus

Wisteria kommer att växa upp en vägg eller garn runt pelarna på en veranda, vilket skapar en förtrollande ram för ett hus. Vinrankan är dock en tvinnad växt som behöver något att svepa sig runt. Lägg till trådstöd för blåregn om du odlar den på en plan vertikal yta. Var bara försiktig så att du inte växer blåregn runt hängrännor, som det lätt täpper till.

Täcker ett staket

Wisteria döljer ett oattraktivt staket vackert. Använd den för att till exempel täcka ett kedjelänksstängsel. Din blåregn kommer också att se charmig ut när den tränas att spiral över längden av ett delat rälsstängsel, väva in och ut ur plankorna. Lägg till stöd på ett platt tegelstängsel för att låta blåregn växa på det.

Skapa en dramatisk entré

Odla blåregn som ett träd genom att fästa en kort vinstock på en påle med stretchig vinylträdgårdstejp
Odla blåregn som ett träd genom att fästa en kort vinstock på en påle med stretchig vinylträdgårdstejp.

Blåregn som odlas över en berså skapar en dramatisk ingång till en gård eller trädgård. En blåregn täckt spaljé vid ingången från trottoaren till gräsmattan skapar känslan av att kliva in i en annan värld, samtidigt som den ger förbipasserande en smak av skönheten inom. Att låta blåregn drapera över en längre pergola skapar känslan av att gå genom en tunnel. Att använda blåregn för att täcka en mindre pergola som skyddar en matplats bildar en förtrollande frukostvrå i en trädgårdshörna.

Tillhandahåller marktäckare

Använd blåregn för att ge frodig marktäckning över en karg sluttning eller en del av gården. Beskär rankan obevekligt så att den inte tar mer utrymme än önskat eller växer över andra växter i din trädgård.

Växer som ett träd

Odla blåregn som ett träd genom att fästa en kort vinstock på en påle med stretchig vinylträdgårdstejp. Om du nyper av plantans spetsar kommer mer förgrening att uppstå. Ta bort pålen när blåregn har vuxit sig tillräckligt stark för att stödja sig själv.