Sorter av hortensia som gillar sol

Kallhärdig art av hortensia som växer i USDA-härdighetszonerna 5 till 9
Berghortensia (Hydrangea serrata) - även kallad sågtandshortensia - är en solälskande, kallhärdig art av hortensia som växer i USDA-härdighetszonerna 5 till 9.

Hortensior producerar stora, pråliga blommor som lockar fjärilar och ger en gammaldags look till din trädgård. Dessa typiskt tåliga prydnadsbuskar hanterar de flesta jordtyper och förhållanden, och vissa arter kan till och med tolerera salt och dimma, vilket gör dem till ett idealiskt val för kustnära trädgårdar. De flesta hortensior växer bäst på delvis skuggade platser; flera arter av hortensior trivs dock i full sol.

Oakleaf hortensia

Oakleaf hortensia (Hydrangea quercifolia) växer i US Department of Agriculture (USDA) härdighetszoner 5 till 9 och producerar blomningar under sommarmånaderna i en rosa, rosa eller elfenbensfärgad färg. Dessa blommor blir brunaktiga när de börjar torka och varar under vintermånaderna. Bladen ser likadana ut som bladen på en ek och är djupt gröna på ovansidan och en ljusare nyans på undersidan. Oakleaf-hortensior trivs i full sol och når höjder på upp till 10 meter.

Bergshortensia

Kan växa i de flesta jordtyper så länge den är väldränerad
Storbladshortensia är ingen kräsen buske och kan växa i de flesta jordtyper så länge den är väldränerad.

Berghortensia (Hydrangea serrata) -- även kallad sågtandshortensia -- är en solälskande, kallhärdig art av hortensia som växer i USDA-härdighetszonerna 5 till 9. Denna kompakta, blommande buske når bara höjder på mellan 4 och 6 meter, och producerar blommor i ett brett spektrum av färger inklusive blått, vitt, rosa, grönt eller violett. Blomningens färg beror på jordens pH-nivå. En bergshortensia planterad i sur jord kommer att utveckla blommor med en blå nyans, medan växter som växer i alkaliska jordar ger en rosa färgton.

Bigleaf hortensia

Även kallad storblad, storbladshortensia (Hydrangea macrophylla) är en tålig buske som älskar solen men kan växa bra i halvskugga. De växer upp till 8 meter höga i USDA-härdighetszonerna 6 till 8. Storbladshortensia är inte en kräsen buske och kan växa i de flesta jordtyper så länge den är väldränerad. Denna medelstora buske producerar stora kluster av blommor som varierar i färg, vilket också påverkas av jordens pH-balans. Dessa långvariga blommor kan användas som snittblommor och är lätta att torka.

Panikelhortensia

Panikelhortensia (Hydrangea paniculata) är en stor hortensiaart som kan växa till höjder av 20 meter i USDA-härdighetszonerna 4 till 8. Under sommarmånaderna utvecklar panikhortensiaen stora, elfenbensblomningar som blir en dammig ros eller rosa nyans med åldern. Dessa blommor sticker ut mot stjälkar täckta med grönt blad som gulnar under hösten. Tolerant mot salt och föroreningar, panikelhortensias stora storlek gör den till ett hållbart alternativ för skärmar eller vindskydd. Liksom andra hortensior fungerar panikens långvariga blommor bra i snittblomsarrangemang.