Hur använder man fosfor för tomater?

Fosfor är viktigt för tomater
Fosfor är viktigt för tomater, eftersom det är ansvarigt för att föra vatten till cellerna för att utveckla frukt.

Tomater odlas vanligtvis i många trädgårdar. Även om tomater är ganska lätta att odla, kräver de ordentlig befruktning för att trivas och producera saftig frukt. Fosfor är viktigt för tomater, eftersom det är ansvarigt för att föra vatten till cellerna för att utveckla frukt. Det är också viktigt för fotosyntes, andning och proteinsyntes. Ett jordtest och nödvändig utfodring hjälper till att producera hälsosam frukt. Fosforbrist beror oftast på felaktig gödsling och gör att bladen får en lila nyans.

1

Testa din jord innan du lägger till någon typ av näringsämnen i din trädgård. Om testet visar att jorden innehåller mycket kväve, använd ett gödselmedel som är högre i fosfor. En 5-10-5 eller 5-10-10 blandning är bäst.

2

Gödsla växter när du först placerar dem i marken genom att tillsätta gödningsmedel i hålet. Lägg lite smuts ovanpå gödseln innan du placerar tomatplantan i hålet för att undvika att rötterna bränns.

3

Gödsla tomatplantorna igen när frukten har stelnat. Börja med att vattna plantan och sprid sedan ut gödseln cirka 15 centimeter från plantans bas. Om plantan inte är välvattnad kan plantan ta upp för mycket gödsel och plantan brinner. Att placera gödningsmedel för nära tomatens stjälk kan också bränna plantan.