Hur använder man en buske med flaskborste i landskapsarkitektur?

I denna kategori finns den crimson flaskborsten (Callistemon rigidus
I denna kategori finns den crimson flaskborsten (Callistemon rigidus, zon 9-10), citron flaskborsten (Callistemon pallidus, zon 7-10) och den styva flaskborsten (Callistemon rigidus, zon 9-10).

Flaskborsteväxter (Callistemon spp.) är infödda i Australien och är en grupp på cirka 50 vintergröna buskar som får sitt namn eftersom de borstiga blommorna de producerar liknar den typ av borste som du skulle använda för att rengöra insidan av en nappflaska. Vissa flaskborstebuskar är härdiga i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 9 och 10, medan andra kan överleva vintrar i zon 7. Det finns gott om användningsområden för flaskborstar i landskapet beroende på dina behov och var du bor.

Typer av flaskborstebuskar

Många populära varianter av flaskborstebuskar är upprättstående växter. I denna kategori finns den crimson flaskborsten (Callistemon rigidus, zon 9-10), citronflaskborsten (Callistemon pallidus, zon 7-10) och den styva flaskborsten (Callistemon rigidus, zon 9-10). Däremot, trots att den har en upprätt stam, får den gråtande flaskborsten (Callistemon viminalis, zon 9-11) sitt namn från sina gråtande grenar.

Gråtande flaskborsteträd kan bli upp till 30 meter höga, medan de andra sorterna är kortare. Den crimson flaskborsten når höjder mellan 3 och 5 meter, enligt Missouris botaniska trädgård, medan den styva flaskborsten vanligtvis når max 8 meter i odling men kan bli så hög som 15 meter i naturen. Som du kan se av deras namn, har de crimson- och citronbuskarna röda respektive gula blommor. Blommorna på den styva flaskborsten och den gråtande flaskborsten är också röda.

Ta hand om flaskborsteväxter

De mindre tåliga typerna av flaskborstväxter, som de karminröda och styva versionerna, gillar fuktig, bördig jord som dränerar bra. Härdigare sorter, nämligen citronflaskborsten, kan växa i ett bredare utbud av jordar. När flaskborstväxter väl har etablerats kan de tolerera torra förhållanden.

Den gråtande flaskborsten är också röda
Blommorna på den styva flaskborsten och den gråtande flaskborsten är också röda.

Den karmosinröda flaskborsteväxten föredrar full sol, medan citron- och stelvarianterna klarar lite skugga. Flaskborstebuskar är inte bara slående och attraktiva utan du kan också räkna med att de lockar pollinatörer som bin, kolibrier och fjärilar till din trädgård.

Att beskära en buske med citronflaskborste när den är klar med blomningen hjälper till att hålla växten snygg och kompakt, säger Missouri Botanical Garden. Observera också att gråtande flaskborsteplantor kan behöva satsas när de är unga tills de utvecklar tillräckligt med styrka för att stå på egen hand.

Användning av flaskborstebuske

På platser där de är vinterhärdiga kan upprättstående flaskborstebuskar formas till vintergröna häckar eller skärmar eller användas i blandade bårder. Missouris botaniska trädgård föreslår citronflaskborsten för användning i en mängd olika trädgårdstyper, inklusive havets trädgårdar och medelhavsträdgårdar. Enligt Waterwise community center inland Valley trädgårdsplanerare används den gråtande flaskborsten som en accentväxt eller en bakgrundsskärm.

Enligt University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences trädgårdslösningar, medan flaskborsteväxter vanligtvis odlas som buskar, kan upprättstående versioner också tränas som träd med upp till 25 meter i höjd. På platser där den inte är vinterhärdig kan flaskborstebuskar odlas i behållare som krukväxter, säger Missouris botaniska trädgård. När de odlas i behållare är buskarna för flaskborste cirka 3 till 5 meter höga.

Saker du behöver

  • Insatser (valfritt)

  • Sekatör

  • Behållare (valfritt)