Ovanliga marktäckande växter

Grön matta (Herniaria glabra) är ett pyttebladigt marktäckare för USDA-zonerna 6 till 10 som liknar timjan
Grön matta (Herniaria glabra) är ett pyttebladigt marktäckare för USDA-zonerna 6 till 10 som liknar timjan men håller sig plattare mot marken.

Marktäckare är arbetshästperenner som bildar en utbredd matta av löv över barmark. De hjälper till att förhindra ogräsfrön från att gro, håller jorden jämnt fuktig och ger grönska där gräs är opraktiskt, till exempel i en sluttning. Medan många växter är bra marktäckare, är vissa mer ovanliga typer attraktiva fokuspunkter i sig själva.

Att välja marktäckare

Som alla andra växter måste en marktäckare passa villkoren på sin plats. När du bestämmer dig för vad du ska plantera, överväg om området får sol, delvis sol eller skugga och om växterna kommer att få regelbundet vatten på sommaren. Vissa marktäckare blommar, medan andra bara ger löv. Om du kommer att behöva gå på växterna, välj ett marktäckare som bildar en platt matta. Ta även hänsyn till marktäckets tillväxthastighet. Vissa kan vara invasiva utan frekvent uppmärksamhet.

Ovanliga marktäckare för sol

Välj ett marktäckare som bildar en platt matta
Om du kommer att behöva gå på växterna, välj ett marktäckare som bildar en platt matta.

Oregano sprids snabbt av underjordiska löpare. Du kan använda de kulinariska sorterna som marktäckare, men de som odlas för sitt prydnadsvärde, som O. laevigatum "Hopley's Purple", som trivs i US Department of Agricultures växthärdighetszoner 7 till 8, har större, vackrare blommor. Grön matta (Herniaria glabra) är ett pyttebladigt marktäckare för USDA-zonerna 6 till 10 som liknar timjan men håller sig plattare mot marken. Den ger små vita blommor på sommaren. Andra möjligheter är sedum som S. rupestre "Angelina" eller "Lemon Coral", som täcker marken med ljusgult löv i USDA zoner 3 tanke 11; krypande rosmarin (Rosmarinus officinalis "Prostratus"), som blommar med små blå blommor på våren och växer i USDA-zonerna 8 till 10; eller Flower Carpet-rosor, som sprider sig 3 meter breda, blommar hela sommaren och är vintergröna i USDA-zonerna 8 till 11.

Ovanliga marktäckare för delvis sol

Delosperma cooperi är en icke-invasiv form av tålig isplanta som trivs i sol eller delvis sol i USDA-zonerna 6 till 10. Den toppar sina saftiga blad med lysande violett-rosa blommor från maj till oktober. Carex divulsa, eller Berkeley-sedge, är ett tufft prydnadsgräs för platser i USDA-zonerna 4 till 10 där gräsmattan inte växer. Den tål gångtrafik och klippning då och då och växer i 3 meter höga klumpar. Buskig mjölkört (Polygala chamaebuxus) är en alpin inhemsk växt härdig i USDA-zonerna 6 till 8 som producerar små magentafärgade eller vita blommor med gula läppar ovanför sitt vintergröna lövverk tidigt på våren.

Ovanliga marktäckare för skugga

Södra jungfruhårsormbunken (Adiantum capillus-veneris) är härdig i USDA-zonerna 7 till 10 och producerar spetsgröna blad på 12,70 cm höga svarta stjälkar och sprider sig till 3 meter bred i skugga eller halvskugga. Vancouveria hexandra, eller inifrån-ut-blomma, är en inhemsk perenn relaterad till epimedium, en annan värdefull marktäckare för skugga. Den trivs under fuktiga förhållanden i USDA-zonerna 5 till 9, och dess små vita blommor, som dyker upp på senvåren, har avslappnade kronblad, vilket gör att de ser ut och in. Vild ingefära (Asarum caudatum), en infödd Kalifornien som växer i USDA-zonerna 6 till 10, har hjärtformade löv och producerar ovanliga rödbruna blommor med vita centra vid basen av växten.