Typer av taggbuskar

Rosenbuskar (Rosa spp.) är en av de första växterna som kommer att tänka på när taggiga buskar nämns
Rosenbuskar (Rosa spp.) är en av de första växterna som kommer att tänka på när taggiga buskar nämns.

Många typer av buskar har taggar som skyddar dem från hungriga rovdjur och ambitiösa trädgårdsmästare med beskärningssax. Även om taggiga buskar kan vara en utmaning, när du väljer buskar och deras placering noggrant, är taggbärande buskar mycket värdefulla i hemlandskapsdesignen.

Häckväxter

Taggiga buskar är utmärkta häckväxter för privatlivet eftersom de avskräcker människor och djur från att korsa den levande barriären. Buskar som lämpar sig för häckning inkluderar arter av Rhamnus, vanligen kallad havtorn på grund av det taggiga utsprånget i ändarna av kvistar. Rhamnus alaternus är infödd i ett medelhavsklimat och växer med glansiga, vintergröna blad till en höjd av 15 meter.

Vinterberberis (Berberis julianae) blir 10 meter hög med smala, mörkgröna löv som blir brons eller röda på hösten på kvistar med nålliknande taggar i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 6 till 9.

Blommande kvitten (Chaenomeles spp.) är en snabbväxande blommande buske som frodas i ett brett spektrum av jordtyper och pH-nivåer i USDA-växthårdhetszonerna 4 till 8. På våren är kvitten täckt med ömtåliga blommor i nyanser av rosa eller lax. Beskär efter blomningen för att hålla denna växt i schack, men var försiktig med dess långa taggiga taggar.

Fruktbärande växter

Kumquats (Fortunella spp.) är små citrusfrukter som växer på taggiga buskar som blir 8 till 15 meter höga
Kumquats (Fortunella spp.) är små citrusfrukter som växer på taggiga buskar som blir 8 till 15 meter höga.

Krusbär (Ribes spp.) är lågväxande lövfällande buskar som ger frukt som lämpar sig för pajer, geléer och andra desserter. Föredrar fuktiga somrar och vinterkyla, krusbär växer mer framgångsrikt när de har eftermiddagsskugga. Undvik denna växts hullingliknande taggar när du plockar frukt.

Granatäpplet (Punica granatum L.), en frukt som trivs i ett medelhavsklimat, har pråliga orangeröda blommor som föregår röd frukt i baseballstorlek producerad på taggiga grenar.

Kumquats (Fortunella spp.) är små citrusfrukter som växer på taggiga buskar som blir 8 till 15 meter höga. Där vintrarna är svala, misslyckas ofta kumquats att ge frukt, utan odlas som prydnadsbuskar istället.

Prydnadsbuskar

Rosenbuskar (Rosa spp.) är en av de första växterna som kommer att tänka på när taggiga buskar nämns. Med tusentals tillgängliga sorter finns det en taggig rosenbuske i alla färger för hemträdgården. Men ingen sort överträffar den vandrande rosen för taggiga grenar. En kraftig odlare, vandringsros är bäst att odla på ett staket eller som marktäckare, eftersom det är för frodigt för spaljéträning. En annan medlem av rosfamiljen, hagtornsarter (Crataegus spp.) är vintergröna, vårblommande taggiga buskar med rosa eller vita blomklasar. Hagtorn växer i en mängd olika jordtyper, men kräver väldränerad jord.

Bärproducerande buske

Eldhorn (Pyracantha spp.) ger långa, taggiga käppar med vintergröna blad. Klasar av vita blommor på våren bärs huvudsakligen på sidoskott. Gula, orange eller röda bär täcker grenarna på hösten och håller i sig långt in på vintern. Fåglar är mycket attraherade av bären.