Typer av stenar för kanten av en damm

Runt kanten av dammen cirka 12 till 41 centimeter under vattenytan för att skapa en växthylla som också
Du kan placera granitstenar, storlek 6 till 20 centimeter, runt kanten av dammen cirka 12 till 41 centimeter under vattenytan för att skapa en växthylla som också säkrar dammfodret mot jorden.

Stenar förskönar kanten av en damm. Utöver estetik, gör stenar en hylla för vattenväxter, håller dammfodret på plats och lockar till sig amfibielivet. Få idéer om hur du placerar stenar runt kanten av en damm för en naturlig look genom att ta en promenad runt en bäck eller sjö nära dig. Lokala stenar som bland annat sandsten, granit, kalksten och stenplattor kan användas för dammkantning.

Sandsten

Sandstenstenar finns i en mängd olika intressanta former för att förbättra din damms naturliga utseende. De attraktiva nyanserna av brunt och varierande mönster av sandsten accentueras när det är vått, vilket gör den idealisk för vattenfall. Sandsten är mjukare än granit och andra typer av sten och kan ändra form med tiden när vatten rinner över den. Men denna naturliga erosion bidrar bara till dammens rustika utseende.

Granit

Få idéer om hur du placerar stenar runt kanten av en damm för en naturlig look genom att ta en promenad runt
Få idéer om hur du placerar stenar runt kanten av en damm för en naturlig look genom att ta en promenad runt en bäck eller sjö nära dig.

Granitstenar finns i många former, storlekar och färger. Du kan placera granitstenar, storlek 6 till 20 centimeter, runt kanten av dammen cirka 12 till 41 centimeter under vattenytan för att skapa en växthylla som också säkrar dammfodret mot jorden. Runt dammens ytterkant utgör platta granitklippor, så kallade stepper stones, bra stigar och erbjuder en säker gångyta. Placera stora granitstenar strax bortom trappstenarna för ett tilltalande graderat arrangemang.

Kalksten

Kalksten ger färg till en damms kant och finns i vita, buffa och röda varianter. Använd den dock i kanten av en damm med försiktighet. Stora kalkstenar på kanten av dammen tenderar att vara mer solida än mindre bitar, och avrinning från dessa stenar hjälper till att förhindra att vattnet blir för surt. Men mindre bitar av kalksten som smulas sönder lätt för mycket kalk i din damm, vilket skapar en alltför alkalisk miljö som kan döda fiskar, sköldpaddor och grodor.

Slagsten

Slagsten, i olika nyanser av grått, är en mångsidig sten för kanten av en damm. Mindre platta delar kan fungera som markstenar, dölja kanten på dammfodret och göra en praktisk och estetiskt tilltalande väg runt en damm. Använd större bitar av platt stenplattor för att skapa en sittplats eller visningsområde på kanten av dammen. Placera kreativt stora stenblock för att skapa klippor som lägger till det naturliga utseendet på din damm.