Vilken typ av gödningsmedel ska man använda när man lägger ut lökset?

Planterar löksatser kan ett jordtest fastställa de tillgängliga näringsämnena i jorden
Innan du gödslar jorden och planterar löksatser kan ett jordtest fastställa de tillgängliga näringsämnena i jorden och ge ändringsförslag som kan förbättra den.

Även om du kan odla lök (Allium cepa) från frön eller transplantationer, är att odla denna medlem av familjen Lilliaceae från omogna lökar, så kallade set, idealiskt om du är ny i trädgårdsarbete och vill ha en tidigare skörd av växter som är mindre mottagliga för sjukdomar. För optimal framgång, ge lökset med rätt näringsämnen från det ögonblick du lägger dem i jorden.

Jord ph

Innan man gödslar jorden och planterar löksatser kan ett jordtest fastställa de tillgängliga näringsämnena i jorden och ge ändringsförslag som kan förbättra den. Lök fungerar bäst i jord med ett pH mellan 5,5 och 6,5. Beroende på testresultaten kan du behöva arbeta in kalksten i de översta 18 centimeterna för att höja pH-värdet, eller till i svavel för att sänka det. Testa marken tidigt i planeringen, eftersom ändringarna kan ta upp till ett år innan de har effekt.

Gödsling före plantering

Om du börjar med optimal jord kanske det inte ens är nödvändigt att gödsla lökset
Om du börjar med optimal jord kanske det inte ens är nödvändigt att gödsla lökset.

Fosfor hjälper till att främja rottillväxt och lökbildning i lök. För att ge detta, arbeta en handfull stenfosfat eller benmjöl i jorden innan du planterar. Strö också en 5-10-10 gödselmedel över jorden med en hastighet av 2,25 koppar per 10 meter lång, 38 cm bred rad. Alternativt, använd 1 kopp 8-16-16 gödselmedel eller 0,5 kopp 10-10-10 gödselmedel. Utöver näringsämnena, sprid ett 7,60 cm lager kompost över jorden för att främja markfuktighetsbevarandet. Arbeta in alla ändringar i de översta 25 centimeterna av jorden.

Gödsling under tillväxt

När dina lök växer är det fördelaktigt för deras utveckling att sidobehandla dem med ytterligare näringsämnen. När lökarna börjar svälla, gräv en 5,10 cm djup fåra längs en 10 meter lång rad, på ett avstånd av cirka 8 centimeter från plantorna. Strö 1,5 kg av en 5-10-10 gödsel i fåran och fyll på igen. Vattna sedan in det för att föra näringsämnena till rotzonen. Undvik att få gödsel på plantorna, eftersom det kan bränna dem. Alternativt, arbeta försiktigt ner några spadar kompost i jorden runt växterna.

Överväganden

Om du börjar med optimal jord kanske det inte ens är nödvändigt att gödsla lökset. Även om lök älskar gödselmedel och det är svårt att övergödsla dem, kan observation av dem berätta om du är på rätt väg. En kaliumbrist, till exempel, kan resultera i mjuka, tunnskalliga lökar, tjocka halsar och brunfärgade löv. Lökblad kan bli blekgula eller gröna om de saknar kväve, men det är bäst att alltid gå lätt på kväve, eftersom ett överskott får växterna att fokusera på att växa toppar medan lökarna lider.