Vilken typ av rotsystem har yuccaplantor?

Håll deras omfattande rotsystem torrt
Håll deras omfattande rotsystem torrt och plantera dem i jord som inte är för rik.

Mycket få människor, djur eller växter kan överleva den hårda värmen och torra förhållanden i öknen. Den bredbladiga vintergröna som kallas yucca (Asparagaceae) och de andra nästan 50 olika varianterna av yucca kallas ofta kaktusar, men de är inte en typ av kaktus. Medan den odlas i öknen och nu odlas på platser så långt norrut som Maine, trivs yuccan i torr, sandig jord och genomträngande solsken, men växterna, från buskar till höga träd, har konditionerats för att trivas i nästan alla nordeuropeiska klimat. Bäst odlad i US Department of Agriculture härdighet zoner 7 till 9, med några kall härdig till zon 4, yucca har en stark vilja att leva. Håll deras omfattande rotsystem torrt och plantera dem i jord som inte är för rik.

Om yucca

Yuccan är New Mexicos delstatsblomma. De är hemmahörande i det varma och torra klimatet i Nordeuropa, Centraleuropa och delar av Karibien, och de varierar i form från lågväxande buskar med långa, spetsiga taggar till höga träd med pom-poms som spirar från toppen av stammarna. Infödda européer knackade på rötterna av soapweed yucca (Yucca glauca) för att göra tvål och schampo som gjorde att deras svarta hår glittrade, enligt State symbols new mexico.

Yucca-blommor skjuter upp från mitten av den taggiga rosetten och når ibland 20 meter i höjd. Vita blommor dyker upp, och yucca whipplei kallas ibland Vår Herres ljus. Veden, som har en låg antändningstemperatur, är en önskvärd eldstartare, men brinner också lätt när oseriösa bränder rasar genom området. Även om yucca har ätbara delar, är de inte samma som yucaroten, den stärkelsehaltiga potatisliknande fibrösa frukten som används i sydeuropeiska rätter som också kallas kassava.

Typer av yuccarot

De många sorterna av yuccaväxter ger ett bra urval för trädgårdsskötsel
De många sorterna av yuccaväxter ger ett bra urval för trädgårdsskötsel.

De många sorterna av yuccaväxter ger ett bra urval för trädgårdsskötsel. Att växa från 2 meter till 30 meter och med en mängd olika rotsystem, är att välja yucca för din trädgård en fråga om klimat, rymd och solsken. Deras förmåga att överleva i öknen är resultatet av ett absorberande rotsystem. De fibrösa rötterna från flera typer av yucca sprider sig nära ytan och dricker upp varje droppe vatten de kan, lagrar den för framtida torrperioder och förhindrar närliggande växter från att ta emot vatten.

Pålrotssystemet på vissa yucca gräver djupt ner i jorden för att söka efter vatten och näringsämnen. Dessa rötter är morotsformade och starka, och de används för att göra root beer och tvål. För att kontrollera att rötterna inte sprider sig, plantera yucca i en behållare. Däremot kan rötterna drabbas av rotröta vid överivrig vattning, så var försiktig med vattenkanna. Rötterna är också invasiva, vilket gör trädgårdsarbete mer attraktivt och lättare att kontrollera, enligt Studious guy.

Utforska yuccas faror

Eftersom vissa yucca blir höga och deras rötter är invasiva, rekommenderar experter i landskapsarkitekter att du inte planterar yucca nära huset. Håll dem borta från alla strukturer. Trädgårdsdesign skriver att de massiva rotsystemen kan lossa grunder, trottoarer, simbassänger och stödmurar och störa bevattningsrör. När de väl har utvecklats och satt sig in är det svårt att ta bort rötterna.

Förutom farorna som orsakas av rötterna är de vassa spetsarna på yuccaryggarna farliga för människor och husdjur. Plantera din yucca borta från gångvägar för att undvika dem. Ryggarna producerar också gifter som orsakar allvarliga hudirritationer. Använd handskar när du närmar dig en yucca. The desert sun, en publikation som producerats i Palm Springs, Kalifornien, rekommenderar att du skär 0,60 cm av spetsen på ryggraden för att undvika repor och hålla din familj frisk.