Kan man mogna en tomat när den är skuren?

Genom att välja ett varmt utrymme borta från direkt sol mognar dessa tomater på samma sätt som skurna
Genom att välja ett varmt utrymme borta från direkt sol mognar dessa tomater på samma sätt som skurna frukter.

Om din tomatplanta (Solanum lycopersicum) har en hög fruktskörd, kan dessa saftiga godsaker förbli gröna länge om din växts fotosyntesprocesser inte matchar frukternas omedelbara energibehov för att rodna eller mogna. Det är möjligt att mogna en tomat när den är skuren från rankan. Leta efter ljusgröna till rosa tomater som nästan har nått full storlek att plocka för framgångsrik mognad.

Mogna kandidater och skära

Nyformade tomater är gröna i nästan två månader när de når full storlek. Först då börjar de sin färgförändring till en djup, mogen röd med en fast konsistens, beroende på sort. Dra inte bara bort dessa frukter från växten - använd trädgårdssaxar för att klippa bort dem för att förhindra skador på huden. Om du ser några små gröna frukter, undvik att plocka dessa för att mogna från vinstocken. De är för små för att mogna helt innan röta och förruttnelse sätter in.

Mognadstemperaturer

Det är möjligt att mogna en tomat när den är skuren från rankan
Det är möjligt att mogna en tomat när den är skuren från rankan.

Tomater är beroende av ett visst temperaturintervall för mognad - kallare temperaturer bromsar eller stoppar mognadsprocessen. Till exempel genererar en jämn, sval temperatur på 13°C en mogen tomat på ungefär en månad. I allmänhet, håll mogna tomater vid 68 till 25°C. Försök inte att mogna tomater på en solig plats, till exempel på en fönsterbräda, eftersom de starka strålarna stimulerar förfall snarare än att mogna. När den placeras i ett varmt, mörkt område i ditt hem, bör du se en mogen tomat efter 14 dagar vid 21°C.

Etengas

Tomater producerar etylengas som ett mognadsstimulerande medel. Du kan dra nytta av denna gas genom att placera tomaterna i en öppen kartong med deras skurna stjälkar vända uppåt. Den avgivna gasen fastnar tillfälligt runt frukterna för att påskynda mognaden. En papperspåse, eller till och med att täcka tomaterna lätt med en bit tidningspapper, skapar också ett etenrikt utrymme. För att minska mognadstiden ytterligare, lägg till en banan eller äpple i tomathögen. Alla frukter avger samma gas och mognar snabbt. Kontrollera tomaterna dagligen för mogna frukter.

Upp och ner

Istället för att skära tomaterna individuellt från plantan, vilket kan leda till vissa fruktskador, försök att skära av hela stjälken från marken och hänga den inomhus. Genom att välja ett varmt utrymme borta från direkt sol mognar dessa tomater på samma sätt som skurna frukter. Kontrollera tomaterna noga så att de inte ramlar till golvet. Placera en skål med lite kompost under den hängande tomatplantan för att ge en landningsplatta för fallande frukter.