Vilken typ av jord är bäst att använda för penséblommor?

Penséer växer bäst med ett jord-pH under 5,8
Penséer växer bäst med ett jord-pH under 5,8, vilket du kan bestämma med hjälp av en jordtestsats.

Penséer (Viola x wittrockiana) blommar rikligt under kallt väder, vilket gör dem till ett färgstarkt tillskott till höst, vinter- och vårträdgårdar. De växer som en kortlivad perenn i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 6 till 10. Att välja den bästa trädgårdsplatsen och förbereda jorden på rätt sätt hjälper penséerna att förbli friska och blomma bra under hela växtsäsongen.

Platskrav

Vinterpenséer tolererar hela sex timmar eller mer av daglig sol, men de som odlas på sommaren kan tolerera lite eftermiddagsskugga. Även om penséer tål mindre frost, säkerställer temperaturer mellan 40 och 16°C den hälsosammaste tillväxten och blomningen. På vintern, välj en plats nära en söderläge vägg eller staket för att maximera sol och värmereflektion. Penséer växer bäst med ett jord-pH under 5,8, vilket du kan bestämma med hjälp av en jordtestsats.

Markkvalitet

Penséer växer bäst när jorden förblir jämnt fuktig hela tiden
Penséer växer bäst när jorden förblir jämnt fuktig hela tiden.

Penséer föredrar rik lerjord som dränerar bra men behåller tillräckligt med fukt så att den inte torkar ut helt. Att sprida 5 centimeter kompost över jordens yta och arbeta in den i de översta 15 centimeterna ger organiskt material och förbättrar jordkvaliteten. I bäddar med högt pH, arbeta i ett 1 eller 5,10 cm lager torvmossa för att sänka pH.

Fukt

Kompost och torvmossa förbättrar fuktbevarandet. Undvik trädgårdsbäddar som blir vattensjuka eller leriga efter kraftiga regn eller vattning. Penséer växer bäst när jorden förblir jämnt fuktig hela tiden. Sandig jord dränerar och torkar för snabbt, medan tung lerjord tenderar att kompaktera och klumpa ihop sig så att vatten och rötter inte kan tränga in i den. Att täcka sängen med ett 5,10 cm lager barkkompost eller liknande hjälper till att bevara fukten och minska vattningsbehovet. Känn alltid på jorden innan du vattnar.

Gödselmedel

Regelbunden gödning, både före plantering och när penséerna är etablerade, säkerställer att jorden kan ge de nödvändiga näringsämnena för en sund tillväxt. Gödsla med 1 tesked 10-10-10 gödselmedel per m2 trädgård. Strö gödseln ovanpå jorden innan du planterar och blanda den med de översta 15 centimeterna av jorden. Ytterligare appliceringar, gjorda med fyra veckors intervall, fyller på jordens näringsämnen när penséerna växer. Efter plantering måste gödseln appliceras cirka 15 centimeter från penséernas bas och vattnas in i jorden.