Kan jag starta om en gren från min orkidé som gick av?

Utvecklar malorkidé ofta en ny blomstängel från noden
Även om processen kan ta flera veckor eller månader, utvecklar malorkidé ofta en ny blomstängel från noden.

Orkidéer har berömda försvårande blomningsvanor. Det är inte ovanligt att orkidéer som visade en färgstark show i en butik tar år att producera blommor i sitt nya hem. Olyckor händer också: En nyfiken katt eller ett barn kan lätt tippa över en topptung orkidé som gör sig redo att blomma eller mitt i blomningen, och utsläppet kan bryta eller skada blomstjälken eller en annan del av växten. Var dock inte för snabb med kniven. Vissa orkidéer kan återblomma från en trasig blomstjälk, och även en skadad stjälk kan ge hopp om den har en bit av roten fäst.

Dricks

Så länge din orkidégren har en rot kan den startas om.

Orkidéblomma spik

En av de mest populära orkidéerna för hemmaodlare är malorkidén (Phalaenopsis spp.), en härdig tropisk växt från US Department of Agriculture (USDA) växthårdhetszoner 10 till 12. Dess stora, fjärilsliknande blommor, som kan bestå i många månader, utvecklas på långa, välvda spikar. Dessa något spröda spikar är benägna att gå sönder när de hanteras grovt.

Om en spik bryter av innan plantan har blommat klart, kan den användas för att producera en helt ny planta. Placera hela spiken i en varm, mörk miljö, håll den imma med vatten och om sex månader kan en ny planta utvecklas på spiken. När den plantan, eller keiki, utvecklar rötter, kan den avskiljas från spiken och rotas in i en egen kruka.

Andra blomningsperioden

Vissa orkidéer kan återblomma från en trasig blomstjälk
Vissa orkidéer kan återblomma från en trasig blomstjälk, och även en skadad stjälk kan ge hopp om den har en bit av roten fäst.

Orkidépiggar, eller blomstammar, kan ibland fås att blomma igen precis på samma stjälk. Om en spik bryter av, eller efter att de gamla blommorna bleknat, trimma tillbaka stjälken till en nod, som är en punkt på stjälken som liknar en fiskfjäll. Låt växten vila och håll den vattnad enligt sitt normala schema. Även om processen kan ta flera veckor eller månader, utvecklar malorkidé ofta en ny blomstängel från noden.

Blomstjälkbitar

I ett ganska skrämmande scenario kan en uppvuxen orkidé sluta med värre än en trasig blomstjälk: En bit av växten kan bryta av. När det gäller malorkidé ska skadade löv klippas bort och kasseras. Andra typer av orkidéer, såsom Dendrobium (Dendrobium spp.) och Oncidium (Oncidium spp.), som båda är härdiga från USDA-zonerna 9 till 12, har styva, upprättstående strukturer som kan planteras om och göras till nya växter om de bryta från sin moderplanta.

Klipp tillbaka den trasiga stjälken till en nod och sätt in den i en kruka fylld med sphagnummossa. Täck stjälken med en plastpåse eller omvänd behållare för att öka luftfuktigheten runt stjälken, och applicera dimma regelbundet på stjälken och mossa, håll dem fuktiga men inte blöta. Efter flera månader bör nya rötter utvecklas, varvid stammen, som har blivit en växt, kan flyttas över i en ny kruka med lämpligt odlingsmedium.

Pottera om eller dela orkidén

Även om brott inte är ett problem, växer en långsamt växande orkidé så småningom ur sin livssituation och kan planteras om eller delas. St. Augustine orkidéföreningen rapporterar att de enklaste orkidéerna att dela är de med flera stjälkar, såsom Oncidium och Dendrobium orkidéer.

Använd en steriliserad sax eller en rakhyvel, dela din växt i två eller flera sektioner, bevara så mycket av rotsystemet som möjligt med varje sektion och se till att varje sektion har minst flera käppar och en livskraftig tillväxtnod, eller "öga". Noderna verkar vara svullna och är vanligtvis vid plantans bas; noder är där nya stammar dyker upp när aktiv tillväxt återupptas. Delningssektioner med för få käppar kan ta flera år att blomma.