Handledning om att bygga en naturlig jordugn

En naturlig jordugn kombinerar glädjen av att laga mat utomhus med att skapa en primitiv
En naturlig jordugn kombinerar glädjen av att laga mat utomhus med att skapa en primitiv, enkel struktur av förnödenheter som hämtats från själva jorden.

En naturlig jordugn kombinerar glädjen av att laga mat utomhus med att skapa en primitiv, enkel struktur av förnödenheter som hämtats från själva jorden. Sand och lera är nyckelmaterialen i en jordugn. Det finns inga bestämda och snabba regler om storleken och formen på en hemmagjord lerugn, även om du kan bestämma hur stor den ska vara om du tänker på vad du får laga i den. Bröd, pizza och tillagad mat är bara några av de saker du kan laga i en lerugn.

Plats

Som med alla något permanenta strukturer som innehåller brand, är placeringen en viktig faktor innan man bygger jordugnen. Den kräver jämn mark och bör vara på en plats som är bekväm att äta inomhus eller utomhus. Den bör vara tillräckligt långt borta från strukturer och växter för att dess värme inte ska utgöra en brandrisk - en jordugn kan hålla sig varm även dagen efter användning. Slutligen, kontrollera lokala bestämmelser angående matlagning utomhus och eldinnehållande strukturer för att säkerställa att de är tillåtna i ditt grannskap.

Basen

Basen eller plattformen för ugnen håller matlagningsstrukturen från marken, vilket är bra för ugnen och din rygg, eftersom du inte behöver sätta dig på huk varje gång du använder ugnen. Det skyddar också matlagningsområdet från markfukt och ger en stationär grund för den tunga ugnen. Skrotmaterial som gammal cement, skiffer eller tegel kan användas för en ugnsplattform, eller så kan du göra dina egna adobe tegelstenar genom att blanda lika delar av sand och lokal lera med lite halm tillsatt. Låt den torka i solen. Ett lager av slätat grus på marken ger en grund för hela strukturen; rama in grusområdet först för att skapa en grund för basen. Basen har en ihålig mitt och är staplad som en vägg. Tomma glasflaskor placeras i botten, tillsammans med grus, halm och överblivna tegelstenar, lera eller stenar, skapar ett isolerande lager för botten av strukturen.

Tillbehör

Ungefär som att bygga ett sandslott
Ugnen får sin inre form från en hög med våt sand, ungefär som att bygga ett sandslott.

De grundläggande förnödenheterna för att bygga själva ugnen är sand, lera, halm och tegel. Eldstenar eller standardtegelstenar fungerar som den plana matlagningsytan i botten av ugnen; dessa är placerade på ett lager av sand, ungefär som att bygga en uteplats. Pizzastenar kan också användas. Denna yta måste vara helt plan så att aska och matlagningsmaterial inte samlas i fördjupningarna. Kontrollera ofta för att säkerställa att det är plant. Om det finns bokstäver på tegelstenarna, placera dem med bokstavssidan nedåt i sanden. Bottenkonstruktionen måste vara färdig innan ugnen byggs ovanpå den.

Bygga strukturen

Ugnen får sin inre form från en hög av våt sand, ungefär som att bygga ett sandslott. En kritcirkel på tegelstenarna hjälper till att hålla formen symmetrisk i detta skede. Fortsätt gjuta och jämna till våt sand tills cirkeln är fylld och kupolen är 41 centimeter hög eller så hög som du vill att den ska vara (41 centimeter är vanligt). En blandning av lera, tvådelad sand och lite vatten ger en deg som täcker kupolen för nästa lager. Vid det här laget kan du visualisera dörren och bygga en entré i igloo-stil, om du vill. Täck kupolen från basen och uppåt, minst 10 centimeter tjock.

Avslutar ugnen

När den grundläggande ugnsformen är intakt skär en spatel eller murslev ugnsöppningen, ungefär hälften av ugnens diameter. Skopa ut så mycket av sanden som möjligt för hand. Ytterligare ett lager av lerblandning - den här gången med lite fibrer som halm eller starr som kastas in och dubbelt så mycket sand som föregående lager - går ovanpå ugnsstrukturen och kan göras medan det underliggande lagret fortfarande är vått. Ytterligare ett tunt lager lera kan läggas till och jämnas ut som en ytbeläggning runt hela strukturen inklusive basen för ett mer polerat resultat; det är OK att vänta flera veckor innan du applicerar topplacket. Ugnen kan ta en månad att torka.