Hur man trimmar Spiraea Trilobata?

Är Spiraea trilobata
Oavsett om den planteras som en informell häck eller som en enskild växt, är Spiraea trilobata, eller treflikig spirea, en gammaldags skönhet när den är som bäst på våren.

Oavsett om den planteras som en informell häck eller som en enda växt, är Spiraea trilobata eller treflikiga spirea en gammaldags skönhet när den är som bäst på våren. Treflikiga spirea kommer i standardform eller som sorterna "Svansjön", "Fairy Queen" eller "Snövit", och är härdig från US Department of Agriculture planteringszoner 3 till 8. Lövfällande buske växer från 3 till 5 meter långa och breda, som ger sprayer av små vita blommor längs välvda grenar. För att säkerställa överflöd av fluffiga, snövita blommor från din treflikiga spirea varje vår, måste du göra mer än att förse den med vatten, gödningsmedel och en solig plats att växa - du måste beskära den på rätt sätt.

1

Rengör bladen på dina sekatörer eller snittar med tvättsprit på en trasa eller en lösning av 1 del hushållsblekmedel till 9 delar vatten innan du klipper tillbaka din treflikiga spirea.

2

Beskär trasiga, sjuka eller döda grenar tillbaka till basen varje gång du märker dem. När du beskär sjuka grenar, sterilisera dina blad som i steg 1 efter varje skärning.

3

Vattna en drastiskt beskuren spirea med tre flikar för att hjälpa den att återhämta sig från chocken av
Vattna en drastiskt beskuren spirea med tre flikar för att hjälpa den att återhämta sig från chocken av beskärningen.

Deadhead spirea blommar när de bleknar under vårens blomningssäsong. Klipp bort bleka blommor ner till en lateral nod, en liten svullnad där löv fäster vid stjälken, med sekatör. Skär i en nedåtgående 45-graders vinkel till 0,60 cm ovanför en nod som är vänd utåt. Detta uppmuntrar busken att växa bredare och knoppar på insidan av stjälken att växa i en smalare profil. Deadheading uppmuntrar mer blomproduktion, men kanske inte är praktiskt när du har fler än en eller två av buskarna.

4

Skär av cirka en tredjedel av den treflikiga spireans äldsta grenar ner till marken varje år med klippax. Grenar kan tunnas ut efter blomningen, men om du gallrar dem innan de bladar ut tidigt på våren är de lättare att identifiera och nå, även om du kommer att tappa blomningen på de grenarna under innevarande säsong.

5

Klipp ner alla stjälkar till inom 15 centimeter från marken tidigt på våren innan växten bladar ut vart femte år eller när blomningen minskar eller bottentillväxten blir långbent. Denna föryngringsbeskärning offrar innevarande års blomning men återställer en övervuxen växt eller minskar storleken om den treflikiga spirean har vuxit ur sina gränser.

6

Vattna en drastiskt beskuren spirea med tre flikar för att hjälpa den att återhämta sig från chocken av beskärningen.