Kan granatäppleträd förökas från sticklingar?

Medan du kan odla granatäppleträd från frön
Medan du kan odla granatäppleträd från frön, ger sticklingar en bättre och mer förutsägbar avkastning.

Granatäpplen (Punica granatum) är mångsidiga lövfällande växter som lever i flera decennier. De producerar attraktiva blad med pråliga, orangeröda blommor följt av läcker röd frukt med ätbara frön. Du kan använda fröna i olika recept och drycker. Det är lätt att odla plantan från sticklingar som en stor buske eller ett litet träd, beroende på sort.

Fördelar med sticklingar

Förökning från sticklingar av lövträ är ett vanligt sätt att starta ett granatäppleträd. Medan du kan odla granatäppleträd från frön, ger sticklingar en bättre och mer förutsägbar avkastning. Frön kanske inte ger samma kvalitet och egenskaper som deras föräldraträd. Sticklingar är identiska med sina föräldraväxter.

Tar en stickling

Förökning från sticklingar av lövträ är ett vanligt sätt att starta ett granatäppleträd
Förökning från sticklingar av lövträ är ett vanligt sätt att starta ett granatäppleträd.

Ett träd bör vara minst 1 år gammalt innan du tar en stickling för att odla en annan växt. Den bästa tiden att ta en stickling är under vintern när plantorna är vilande. Använd en beskärningssax för att ta en stickling som är 12 till 51 centimeter lång med en diameter ungefär som en penna. Ta bort eventuella löv och behandla sticklingen med ett rothormon innan du placerar den i en kruka fylld med allmän jordblandning. Vänta tills plantan börjar utveckla rötter innan du transplanterar den utanför. Du kan vattna växten med några dagars mellanrum under de första veckorna. Övervaka växten för sucker tillväxt och ta bort dem så att sticklingen kan utveckla en enkelstamform.

Klimat och jordmån

De flesta granatäpplen i Europa växer i Kalifornien och Arizona, men växten kommer att trivas i halvtorra områden med milda temperaturer samt på plats med ett subtropiskt klimat. Den kan också överleva minusgrader men kommer att drabbas av skada när temperaturen sjunker under -11°C. Trädet kanske inte fruktar i kallare klimat. För bästa resultat, placera din stickling i det område på gården som får mest sol. Den kan överleva en mängd olika jordtyper men behöver bra dränering.

Fruktproduktion och tillväxt

Normalt kommer en stickling att börja producera frukt om cirka två och ett halvt till tre år. Vissa växter kan bära frukt efter bara ett år. Granatäpplet är självbärande men kan även ge frukt efter korspollinering genom insekter. Korspollinerade träd ger en högre avkastning. I allmänhet kommer granatäppleträd att bli mellan 12 och 16 meter höga, men vissa blir 30 meter höga. Dvärgarter, som "Nana", blir bara några meter höga och har mindre välsmakande frukt än träd i full storlek.