Spaljéväxter för zon 9

Spaljéväxter kan skapa en kaskad av blommor
Spaljéväxter kan skapa en kaskad av blommor, en vägg av färg eller till och med hjälpa till att skapa en fräsch sallad.

Höga sommartemperaturer och en lång växtsäsong kännetecknar Sunset 's Climate Zone 9. Denna zon omfattar ett termiskt bälte som omger Kaliforniens lägre – och kallare – centrala dal och sträcker sig från Redding i norr till Mettler, söder om Bakersfield. Spaljéväxter är färgglada och kreativa tillägg till alla trädgårdar i Zon 9. De är tillräckligt små för att passa i en medelstor plantering på en veranda eller tillräckligt stora för att bilda en insynsvägg på bakgården. Spaljéväxter kan skapa en kaskad av blommor, en vägg av färg eller till och med hjälpa till att skapa en fräsch sallad.

Jasmines skönhet döljer subtil parfym

Du kommer inte att bli besviken över de krämiga vita blommorna, lätta parfymen eller kolibrierna som lockas av en chilensk jasmin (Mandevilla laxa). Dessa tvinnade vinstockar växer bra och ser spektakulära ut när de odlas över höga, fristående spaljéer i stora behållare. Deras preferens för långa dagar och förmåga att motstå temperaturer nära -11°C gör chilensk jasmin till en kandidat för alla trädgårdar i Zon 9. Plantera i hel till delvis sol i väldränerad jord och vattna måttligt. De blommar kontinuerligt från sen vår till försommaren. Skär de trassliga vinstockarna till nära marknivå på senvintern och de kommer att spira igen varje år.

En årlig favorit

Kreativa tillägg till alla trädgårdar i Zon 9
Spaljéväxter är färgglada och kreativa tillägg till alla trädgårdar i Zon 9.

Sötärtor (Lathryus odoratus) är bland de mest färgstarka och populära spaljéblommorna. Dessa solälskande vinstockar finns i en mängd olika färgglada underarter inklusive röd, blå, gul, vit, rosa och lila. De växer lätt i zon 9:s långa växtsäsong när de planteras i full sol direkt efter den sista frosten. När de planteras i väldränerad jord, tränas de lätt till en liten behållarespaljé eller används för att skapa en blomvägg på en stor bakgård eller uteplats. För en doft som matchar färgerna, köp arvegodsvarianter som den rödbruna Black Knight, den röda och violetta Cupanien eller den ljusrosa Prima Donna.

Tänk på det ovanliga

Att odla gurkor på en spaljé visar upp din kreativitet och känsla för det ovanliga. Välj en slank sort som Sweet Success eller Tasty Jade och odla växterna i full sol på en 5 x 4 meter lång gallerspaljé. När vinstockarna är nära toppen, nyp spetsen för att tvinga sidogrenar att täcka spaljén och uppmuntra frukttillväxt. Spaljéodlade gurkor gör skörden till en lek och eliminerar ryggvärken från ogräsrensning och skadedjursbekämpning. Zon 9:s höga sommartemperaturer, mycket vatten och en veckovis utfodring av flytande gödsel kommer att ge massor av gurkor för en sommarsallad.

En naturlig fjärilsattraktion

Om du har tålamod och en stor, robust spaljé, överväg California Dutchman 's Pipe (Aristolochia californica). Denna inföding i Kalifornien är infödd i kustområdena och vid foten av Sierra Nevada och är lätt att anpassa till odlingsförhållanden i zon 9. Denna vedartade vinstocks ljusgröna blommor är mönstrade med rödbruna eller bruna ränder och liknar ankor eller rökpipor med en böjd stjälk. Använd en stadig spaljé och ha tålamod när växten mognar i två till tre år. Den kommer snart att locka till sig pipvinssvalefjärilar, Battus philenor, som den är värdväxt för. Plantera i halvskugga, vattna måttligt och tunt på senvåren för att hålla denna rejäla odlare frisk och tränad till spaljén.