Träd med ljusa lila blommor och luddiga löv

Flera typer av träd har ljusa lila blommor
Flera typer av träd har ljusa lila blommor och löv med luddiga ytor, vilket ger ännu mer intresse.

Blommande träd är en stor tillgång i ett hemlandskap och täcker sig med färgglada blommor som kan sträcka sig över färgkartan. Flera typer av träd har ljusa lila blommor och löv med luddiga ytor, vilket ger ännu mer intresse. De skiljer sig i storlek och blomningssäsong, vilket ger flera val för en trädgårdsmästare.

Kejsarinna träd

Kejsarinnans träd (Paulownia tomentosa) kallas också för prinsessträdet. En infödd i Kina, kan den nå en höjd vid mognad på 30 till 40 meter, med en lika stor spridning. Trädet har stora, hjärtformade löv som har luddiga ytor, särskilt på undersidan. Tidigt på våren, vanligtvis april eller maj, har trädet lavendel-till-lila rörformade blommor som kan bli 5 centimeter långa och har mörklila fläckar på sina inre. Ett exceptionellt attraktivt träd när det odlas som ett exemplar, producerar kejsarinnans träd många bevingade frön som kan kräva rengöring. Trädet är lämpligt för US Department of Agriculture planthårdhetszoner 5 till 8.

Korkbusketräd

Korkbusketrädet (Mundulea sericea) är ett litet träd som vanligtvis blir cirka 8 till 10 meter högt
Korkbusketrädet (Mundulea sericea) är ett litet träd som vanligtvis blir cirka 8 till 10 meter högt.

Korkbusketrädet (Mundulea sericea) är ett litet träd som vanligtvis blir cirka 8 till 10 meter högt. En afrikansk infödd, växer den i USDA-växthårdhetszonerna 8 till 11. Kallas ibland silverbuske eller Rhodesian-silverbladsträdet och har ljusgröna, känsliga blad med silverfärgade hårstrån på baksidan, vilket ger bladen ett skimrande utseende. På våren har trädet massor av små lila blommor som drar till sig insekter; blommorna varar vanligtvis hela sommaren och ibland till hösten. Korkbusketrädet har också bark som påminner om kork, som är ansvarig för dess vanliga namn.

Lila härlighetsträd

Det lila härlighetsträdet (Tibouchina granulosa) lever upp till sitt namn, med ett härligt överflöd av lila blommor. Ett litet vintergrönt träd som är 10 till 15 meter högt vid mognad, det har sammetslena, mörkgröna, 15,20 cm långa blad med framträdande ådror. Dess ljusa lila blommor visas på våren. Även om blommorna kan dyka upp när som helst, är de vanligast mellan maj och januari. Det lila glansträdet är lämpligt för utomhuskultur i USDA-härdighetszonerna 10 och 11, eller det kan odlas i en stor behållare i ett växthus. Inomhus klarar den sig bra på en solig plats men behöver regelbunden beskärning för att hålla storleken under kontroll.

Lavendel stjärna blomma

Lavendelstjärnblomman (Grewia occidentalis) är hemma i Sydafrika och lämpar sig för USDA-växthärdighetszonerna 8 till 11. Om den lämnas obeskärad blir den en stor buske. Men om den beskärs till en enda stam som ung, blir lavendelstjärnblomman ett litet träd som är cirka 9 meter högt. Den har djupgröna, något håriga blad med rosa-lila eller lavendelblommor med smala kronblad. Blommorna dyker upp mitt på våren i små klasar, vackert placerade mot det gröna bladverket. Trädet behöver full sol och riklig fukt, och det drar nytta av sur jord och en årlig applicering av ett järntillskott. Om den odlas i behållare bör den skäras ned efter blomningen för att hålla trädets tillväxt under kontroll.