När ska man transplantera Liriope apgräs?

För en frodig marktäckare som inte kräver någon klippning kan liriope (Liriope spp.) inte slås
För en frodig marktäckare som inte kräver någon klippning kan liriope (Liriope spp.) inte slås.

För en frodig marktäckare som inte kräver någon klippning kan liriope (Liriope spp.) inte slås. Växten kallas apgräs i vissa delar av USA, men oftast liriope eller lilyturf, växten är flerårig ner till US Department of Agriculture växthårdhetszon 5 och vintergrön ovanför zon 7. Växtens remmar, gräsliknande 12 till 46 cm högt lövverk är dess främsta attraktion -- med sorter med löv som sträcker sig från mörkgröna till gula till randiga gröna och vita -- men den producerar också spikar av lila blommor på sommaren följt av svarta bärliknande frön. Liriope bildar täta, spridande klumpar som lätt kan delas för att transplanteras till alla andra områden i ditt landskap som du vill matta i grönt.

Liriope kultur

Liriope är en utmärkt växt för nybörjare som trädgårdsmästare eftersom den kan trivas nästan överallt där den planteras. Medan dess idealiska planteringsplats är i fläckig skugga och måttligt fuktig jord, anpassar den sig för att växa bra från full skugga till full sol och i jord som är något torr och näringsfattig. Dessa egenskaper gör liriope till ett effektivt val för svårfyllda områden under lövträd där de måste konkurrera med rötter om fukt och näring. Växterna används också ofta för att gränsa gångvägar och planteringsbäddar, samt för att stabilisera sluttningar. I klimat där liriope är vintergrön eller semi-vintergrön, klipp av bladverket nära marken på senvintern och växten kommer snabbt att förnya sig.

Delande liriope

Vid omplantering på sommaren blir plantan mindre stressad om dess blad klipps tillbaka
Vid omplantering på sommaren blir plantan mindre stressad om dess blad klipps tillbaka och plantorna får mycket vatten.

Liriope bildar täta klumpar som sprider sig utåt från en lätt träig krona. Etablerade växter kan vara mer än 1 meter i diameter och kronan på en stor växt kan halveras och sedan delas upp med en ren handsåg. Dela i mindre bitar efter behov - en sektion som består av bara några blad och de bifogade rötterna är en livskraftig transplantation. Små plantor kan delas för hand, de tjocka rötterna rivs lätt isär.

Tajma det rätt

Liriope kan delas vartannat till vart tredje år, den idealiska tiden på året är tidigt på våren innan plantan skickar upp nya skott. I klimat med milda vintrar kan liriope framgångsrikt delas upp när som helst från höst till tidig vår. Liriope är dock en så tålig växt att den kan delas när som helst, även på midsommar om försiktighetsåtgärder vidtas.

Transplanterande liriope

Transplanteringsområdet bör förberedas innan liriopeplantorna delas. Att gräva över hela planteringsområdet och ändra det med kompost rekommenderas. När jorden väl har lossnat kan de hälsosammaste avdelningarna planteras in med sina rötter utspridda över små högar. Växter kan sättas 30 centimeter från varandra på mitten i förskjutna rader för marktäckare. Det tar ungefär 2 år för växter att bilda en fast massa. Vatten i brunn. Vattna dagligen med några dagars mellanrum under de första veckorna beroende på årstid och väderförhållanden. Vid omplantering på sommaren blir plantan mindre stressad om dess blad klipps tillbaka och plantorna får mycket vatten. Att arbeta på en mulen dag eller tillhandahålla en tillfällig nyansstruktur är också till hjälp.