Hur transplanterar man stickling från Weigela-växten?

Men om du försöker föröka en ny weigela från en stickling
Men om du försöker föröka en ny weigela från en stickling, fungerar en aktiv barrvedsavverkning och plantering i varmt väder bäst för denna vedartade perenn.

Weigela (Weigela florida) är en omtyckt prydnadslövfällande buske som är släkt med kaprifolen och producerar liknande färgglada konformade blommor. Weigela älskar full sol och trivs i det amerikanska jordbruksdepartementets planthärdighetszoner 4 till 9. Många trädgårdsmästare tycker att det är nödvändigt att transplantera hela busken vid ett eller annat tillfälle, en process som är bättre att slutföra under de vilande kalla månaderna. Men om du försöker föröka en ny weigela från en stickling, fungerar en aktiv barrvedsavverkning och plantering i varmt väder bäst för denna vedartade perenn.

1

Ta din stickling på sommaren, mellan början av juni och mitten av juli. Vädret ska vara varmt, men ännu inte i de högsta sommartemperaturerna. Skörda sticklingen på morgonen dagen efter att weigelan har fått en ordentlig vattning.

2

Identifiera buskens ledargrenar - de som växer direkt från basen. Varje ledare bör ha mer än en stam som växer från den, och dessa kallas sidoskott. Välj ett sidoskott för skärningen.

3

Undersök busken och leta reda på en frisk lateral stjälk som är ungefär lika tjock som ett sugrör och som innehåller minst två uppsättningar mogna löv. Den ska inte kännas torr vid basen men ska inte ha grön utväxt i spetsen. Böj stammen försiktigt nära fogen med handen; den ska lätt lossna. Slå in sticklingen helt i ett tjockt lager fuktiga pappershanddukar.

4

Ta din stickling på sommaren
Ta din stickling på sommaren, mellan början av juni och mitten av juli.

Förbered sticklingen på ett svalt inomhusområde. Nyp av de två nedre bladen vid basen av varje stam för att lämna öppna områden längs barken för ny tillväxt. Använd en vass ympkniv för att skära bort den yttre barken från basen av sticklingen, gå ungefär en tum uppåt.

5

Doppa sticklingen i destillerat vatten. Borsta rothormonpulver på den exponerade spetsen av sticklingen samt de exponerade fläckarna där löven togs bort med en ny liten naturlig borstborste. Fyll en liten kruka med 60 procent perlit fuktbevarande krukblandning och tryck in sticklingen i jorden tills de exponerade områdena är täckta.

6

Klipp bort hälften av vart och ett av de två återstående bladen med små trädgårdssaxar. Detta gör att växten kan ägna mer resurser åt att etablera nya rötter. Tryck flera sugrör av plast runt sticklingen, mot kanterna på krukan.

7

Häll försiktigt vatten i varje strå för att vattna plantan från botten. Ge plantan cirka 1 till 5 centimeter vatten. Placera sticklingen i en stor gallonstor blixtlåspåse men lämna änden öppen.

8

Ordna den förpackade växten i ett område på din trädgård eller trädgård som får måttligt indirekt solljus och ge sticklingen 1 till 5 centimeter fukt genom stråna varannan eller var tredje dag, och återför den till påsen efter varje vattning. Vänd försiktigt ut plantan ur krukan efter ungefär en månad för att kontrollera om det finns rötter. Om rötter finns, transplantera sticklingen till dess permanenta plats; om inga rötter finns, kruka om plantan och kontrollera varannan vecka tills rötter dyker upp och plantan är redo att flyttas till sitt nya hem.