Kan du plantera gurkor i september?

Eftersom gurkor behöver mycket sol
Eftersom gurkor behöver mycket sol, överväg att sätta upp en odlingslampa för att hålla växten frisk inomhus.

Eftersom de trivs i varmt väder och kräver specifika jordtemperaturer för groning, är gurkans växtsäsong begränsad till sommaren i många klimat. Du kan dock njuta av en skörd under sensäsongen genom att odla höstgurkor (Cucumis sativus) i behållare. Detta gör att du kan ta med växterna inuti för att skydda dem från temperatursänkningar. Du kanske också kan förlänga gurkans växtsäsong genom att använda en bärbar kallram i din trädgård.

Dricks

Gurkor kräver 50 till 70 dagar med temperaturer över 18°C för att producera en framgångsrik gröda, vilket innebär att en plantering i september i bästa fall är riskabel i USDA-zonerna 3 till 7.

Den idealiska växtsäsongen för gurkan

Att plantera gurkor i augusti eller september kommer att visa sig vara mest framgångsrikt i varmare klimat, som USDA-zonerna 8 till 10. Faktum är att fröna från denna värmeälskande grönsak kommer inte att gro alls om inte jordtemperaturen är över 50 grader, enligt Cornell universitet. Den rekommenderade lägsta jordtemperaturen för att plantera gurkfrön är 65 grader, men fröna kommer att gro mycket snabbare om jorden är ännu varmare.

Dessutom bör du bara plantera gurka ute på sensommaren eller tidig höst om medellågtemperaturerna kommer att hålla sig över 65° under de kommande sju till 10 veckorna. Högsta temperaturer i intervallet 80 till 90 grader ger den mest kraftfulla gurkans tillväxt. Använd ett referensverktyg som almanac.com eller weather.com för att analysera ditt områdes medeltemperaturer för september, oktober och november innan du planterar gurkor utomhus under hösten.

Plantera gurkor i augusti eller september

Vädret är alltid oförutsägbart, så man vet aldrig om det blir en okaraktäristisk kyla tidigt på säsongen. Därför är det klokt att ha någon form av reservplan för att hålla gurkor varma när ödet frestar och startar dem i augusti eller september.

Gurkor föredrar konsekvent fuktig (men inte fuktig) jord
Gurkor föredrar konsekvent fuktig (men inte fuktig) jord, så du kan behöva vattna din behållarebundna växt varje dag.

Till exempel, för att öka marktemperaturen, lägg svart plast över jorden och så frön 4 centimeter djupa genom hål i plasten var 5:e centimeter. Du kanske också vill bygga eller köpa en kall ram i förväg för att täcka hela gurkplantan på svala dagar, men se till att ta bort detta skydd när det är möjligt så att pollinatörer kan komma åt blommor.

Dessutom kan frön startas inomhus under ett odlingsljus för att uppmuntra dem att gro snabbt, vilket kan ge dig ungefär en veckas försprång jämfört med långsamt gro frön som startas i svalare jord utanför. Härda av plantorna innan de transplanteras till antingen en behållare eller en uteplats när de är cirka tre till fyra veckor gamla.

Odla gurkor i behållare

Att odla gurkor i behållare ger dig det bekväma alternativet att ta med dessa känsliga växter inomhus om det är kallt väder. Välj en 5- till 7-liters behållare med dräneringshål i botten och se till att placera den på hjul för att underlätta förflyttning när det är dags att ta in den. Välj en buske eller kompakt sort, till exempel de som rekommenderas av University of illinois extension: "Bush Crop", "Bush Pickle", "Fanfare" eller "Salad Bush." Dessa sorter kommer inte att kräva en gurkspaljé eftersom deras vinstockar blir bara 2 till 3 meter långa.

Eftersom gurkor behöver mycket sol, överväg att sätta upp en odlingslampa för att hålla växten frisk inomhus. Behållarodlade växter behöver också mer regelbunden gödsling eftersom näringsämnen rinner ut ur krukan under vattning. Börja med en rik krukjordsblandning under plantering och tillsätt ett kväverikt gödselmedel var tredje till fjärde vecka. Gurkor föredrar konsekvent fuktig (men inte fuktig) jord, så du kan behöva vattna din behållarebundna växt varje dag.

Slutligen, tänk på att gurkor är beroende av bin för pollinering, så om du måste ta med dina gurkor inuti när blommorna blommar, kan du behöva pollinera dem för hand för att kunna njuta av en skörd.