Hur transplanterar man gräslök?

Skär sedan gräslöksklumpen i två till fyra delar med hjälp av din spade eller en ren
Skär sedan gräslöksklumpen i två till fyra delar med hjälp av din spade eller en ren, desinficerad trädgårdskniv.

Gräslök (Allium schoenoprasum) är fleråriga örter i US Department of Agriculture zoner 4 till 8, rapporterar Missouris botaniska trädgård. Att transplantera gräslök är enkelt och oftast lyckat, eftersom växterna växer i klumpar som är ganska tåliga och spänstiga. Faktum är att University of Florida IFAS rekommenderar att dela klumpar av etablerad gräslök vartannat till vart tredje år för att undvika att växterna överbefolkas. Att odla gräslök från frö är också möjligt, och eftersom de är medlemmar av lökfamiljen, och gräslöksplantor startas och odlas på samma sätt som lök. För att dela och transplantera mogna gräslöksplantor, slutför du bara följande steg.

 1. Hitta gräslök att transplantera

 2. Gräslök är några av de bästa örterna att odla, eftersom de är mångsidiga i trädgården och i köket. Lavendelblommorna lockar pollinatörer till trädgården, och det krävs bara en klump eller två för att ge gräslök till ett hushåll, enligt Michigan State University extension. Om du har vänner eller släktingar med ett stort gäng etablerad gräslök, fråga om de skulle vara villiga att dela sin klump för att dela med dig. Om det inte fungerar, kolla lokala trädgårdsklubbar eller växtbytesgrupper.

 3. Förbered dina verktyg

 4. När du delar och flyttar växter, använd alltid rena och sanerade verktyg för att undvika spridning av sjukdomar. Använd instruktionerna från University of Florida IFAS för att förbereda din spade eller spade för att transplantera gräslöken.

 5. Gräv upp en gräslöksklump

 6. Den bästa tiden på året att dela gräslök är den tidiga våren, konstaterar University of Minnesota extension. Den näst bästa tiden på året för projektet är senhösten, efter att plantorna har blommat och dödats. För att gräva upp en klump gräslök, gräv runt växten i en cirkel, håll din spade eller spade ett par centimeter bort från utsidan av klumpen. Gräv rakt ner för att slippa skära i gräslökens rötter.

 7. Dela klumpen

 8. När du har grävt en cirkel runt gräslöken, använd dina händer för att lyfta klumpen från marken. Skaka klumpen för att ta bort lös jord. Skär sedan gräslöksklumpen i två till fyra delar med hjälp av din spade eller en ren, desinficerad trädgårdskniv. Försök att skapa sektioner med flera gräslökskott tillsammans i varje, försök att hålla rötterna med bladen. Alternativt, använd bara händerna för att dra isär den stora klumpen till några mindre klumpar.

 9. Förbered din transplantationsplats

 10. Att transplantera gräslök är enkelt
  Att transplantera gräslök är enkelt och oftast lyckat, eftersom växterna växer i klumpar som är ganska tåliga och spänstiga.

  Gräslök är inte speciellt kräsen. De kommer att anpassa sig till de flesta platser, men de föredrar en rik, väldränerad plats som får del av full sol. Förbered en plats för din nya gräslöksklump genom att bearbeta ett litet område med jord med en ren trädgårdsgaffel och ändra den med organiskt material som kompost eller maskavgjutningar. Gräv ett hål ungefär på samma djup som gräslökens tidigare plats.

 11. Plantera gräslöksklumpen

 12. Placera din lilla gräslöksklump på sin nya plats genom att placera den i hålet du grävde och byta ut jorden runt den, plantera gräslöken på ungefär samma djup som där du delade den från, med lökarna helt täckta av jord. Vattna den nya planteringen och kompostla runt basen av klumpen med hackad bark eller halm för att minska ogräs och behålla fukt. Gräslök behöver i allmänhet inte befruktas, och den har sällan problem med insekter och sjukdomar.

 13. Skörda och njut

 14. Efter att din gräslöksklump har etablerats och har växt i ungefär ett år, kan gräslökblad och blommor skäras kontinuerligt under säsongen. De kommer att växa igen så länge du lämnar några centimeter av grön tillväxt vid basen av växten, och kan användas i sallader, dipp och stek. För att förhindra att gräslöken sprids med frö i hela din trädgård, ta bort blomhuvudena innan de går till frö.

  Saker du behöver

  • Spade eller spade

  • Trädgårdsgaffel

  • Trädgårdskniv (valfritt)

  • Organiska ändringar (valfritt)

  • Kompost

  • Slang eller vattenkanna

  • Material för att rengöra och desinficera trädgårdsredskap