Odlingstekniker för tomatspaljé

Öka din användbara skörd genom att använda en av dessa metoder för att odla tomater på en spaljé
Spara trädgårdsutrymme och öka din användbara skörd genom att använda en av dessa metoder för att odla tomater på en spaljé.

Oavsett vilka tomatsorter du odlar behöver växterna någon form av stöd för att undvika att vinrankorna breder ut sig över trädgården och att frukterna ruttnar i jorden. Det finns ett antal olika metoder för att stödja tomatplantor, beroende på budget och landskapsbehov. Spara trädgårdsutrymme och öka din användbara skörd genom att använda en av dessa metoder för att odla tomater på en spaljé.

Beskärning

Oavsett vilken metod du använder för att spaljé tomatplantor, måste du beskära plantorna regelbundet. Beskärning styr antalet grenar på varje planta, vilket minskar antalet tomater som kommer att växa, men det gör att den återstående frukten mognar tidigare. Beskär socker, eller nya grenar, tills du bara har en huvudgren och en eller två sidogrenar. Träna dessa grenar runt din spaljéstruktur och ta bort alla nya socker du hittar varje vecka.

Staket tomater

Tomatplantor kommer att växa till toppen av staketet
Tomatplantor kommer att växa till toppen av staketet och skapa en levande grön vägg i din trädgård.

Som alla grönsaker som odlas på en vinstock, kan tomater tränas för att växa upp som ett kedjelänkstaket. Lätt att hitta på många förorts- och stadsgårdar, kedjelänksstängsel är gratis att använda och tillräckligt robust för att hålla upp en stor skörd av tunga tomater. Bind grenarna till kedjelänkstrukturen med mjuka tygremsor, tjocka längder av garn eller använd nylonslang. Tomatplantor kommer att växa till toppen av staketet och skapa en levande grön vägg i din trädgård.

Strängspaljé

Använd hittade material för att göra ett spaljésystem som används i många växthus. Skapa ett par stativ med bambustavar eller långa pinnar. Placera ett stativ i varje ände av tomatraden och lägg en pinne horisontellt från det ena stativet till det andra. Knyt snören till denna tvärstång och led ner snören till pinnar i marken bredvid tomatplantorna. Träna väl beskurna tomatrankor upp i strängarna, bind växterna till strängarna och lägg till fler strängar när det behövs för att stödja ytterligare grenar.

Espalier

När många trädgårdsmästare tänker på espalier, kanske de tänker på fruktträd, men tomater är mycket vältränade i ett espaliermönster. Odla tomatplantorna framför en vägg. Beskär tomaterna till en central stam och en huvudstam på varje sida om den centrala. Fäst en spaljé, vajrar eller begagnat volleybollnät på väggen. Träna tomatplantorna att växa upp stödsystemet, upp mot väggen. Värmen från väggen kommer att hjälpa tomaterna att växa snabbare, medan spridningsdesignen tillåter mer luftflöde mellan grenarna, vilket hjälper till att förebygga sjukdomar.