Kan man plantera primörer ute?

Om du väljer att plantera primörer i behållare
Om du väljer att plantera primörer i behållare, se till att behållaren har tillräcklig dränering, eftersom primörer inte kan växa ordentligt om deras rötter är för blöta.

Shakespeare kanske inte har uppskattat den enkla skönheten hos Primula vulgaris, eller vild primula, i hans pjäs "Hamlet", där uttrycket "primula path" först användes - för att jämföra vägen till ett liv med minsta motstånd - utan för att förbise tjusningen av dessa enkla knippen av färgglada blommor som ovärdiga ens uppmärksamhet skulle vara en stor förlust.

Ofta ges som gåvor, primula växter (Primula spp.) lyser upp ett inomhuslandskap tillfälligt, varje klase av blommor liknar en liten bukett blommor. Däremot kan primörer trivas utomhus i rätt miljö och med rätt skötsel. Beroende på sorten är primula härdiga i alla US Department of Agricultures hårdhetszoner, råder Arizona State University.

Dricks

Primulans kan planteras utomhus under rätt förhållanden. Se till att välja en sort som är härdig i ditt klimat och välj en skuggig plats.

Historia om primula växter

Primulansen härstammar från fuktiga, skuggiga skogsmiljöer, som växte naturligt genom den brittiska landsbygden och i delar av Sydeuropa och Afrika. Primula polyantha, en av de cirka 400 moderna sorterna, kategoriseras som en örtartad perenn och kan odlas inomhus under korta perioder.

Utomhus trivs den i halvskugga, vanligtvis i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 3 till 8, och ger livfulla färger under tidig vår och fortsätter att blomma under sommaren, konstaterar Cornell University. I USDA-zonerna 9 och 10 kan den planteras på senvintern eller tidig vår och kommer att bete sig som ettårig.

Att odla primula utomhus

Plantera dem direkt utomhus
Alternativt kan du köpa primulaväxter från en lokal plantskola som redan har acklimatiserat dem och plantera dem direkt utomhus.

Primulansväxterna som du ser blomma färgglatt i butikerna under efterhelgen, odlas vinterdvala speciellt för att njuta av inomhus under en kort period. Primulans är svåra att underhålla inomhus under en längre tid, eftersom de föredrar svalare kvällstemperaturer på 50 till 16°C och inte gillar att vara rotbundna.

Om du skulle vilja odla en av dessa växter utomhus, introducera växten till en utomhusmiljö gradvis, eftersom sådana växter troligen föds upp i växthus och måste vänjas långsamt. Placera dem utomhus under dagen och ta dem inomhus på natten i en vecka innan du transplanterar dem i en trädgårdsbädd. Alternativt kan du köpa primulaväxter från en lokal plantskola som redan har acklimatiserat dem och plantera dem direkt utomhus.

Krav på Primrosevård

För att odla primörer utomhus måste du efterlikna miljön i en skog och säkerställa fuktig, humusrik jord och fläckigt, indirekt solljus. De gillar inte värmen, konstaterar Missouris botaniska trädgård, och även om de kommer att överleva sommarens varma sol, kan uthärda sådana förhållanden hindra dem från att komma tillbaka efterföljande år, vilket i huvudsak får dem att bete sig som ettåriga.

Plantera dem 15 centimeter från varandra i kluster för största visuella effekt. Växtens bas ska vila på marknivå. Primrose är mottaglig för kronröta, så se till att undvika att gräva ner kronan.

Transplanterade primörer bör få upp till 2,50 cm vatten per vecka. Att applicera lummig kompost som kompost runt växtklustren hjälper till att bevara fukt, håller jorden sval och ger nödvändiga näringsämnen. Under dessa förhållanden kräver inte primula ytterligare gödningsmedel.

Odla primula i behållare

Om du inte kan efterlikna en skogsmiljö eller om du vill undvika den skenbara varaktigheten av plantering i marken, överväg att plantera dina primörer i behållare. Du kan använda behållaren för att prova en plats för att avgöra om primörer kommer att trivas där. En extra bonus till behållare är att du kan flytta dem om vädret förändras dramatiskt, till exempel vid plötslig frost eller långvarig värme och sol. Om du väljer att plantera primörer i behållare, se till att behållaren har tillräcklig dränering, eftersom primörer inte kan växa ordentligt om deras rötter är för blöta.