Tips om att odla lupin

Zoner med svala somrar är perfekta för att odla vissa lupiner
Zoner med svala somrar är perfekta för att odla vissa lupiner, eftersom de inte trivs i hög värme.

Lupiner (Lupinus spp.) är klassiska stugträdgårdsblommor. De är också en lätt igenkänd vildblomma, särskilt Texas bluebonnet (Lupinus texensis), som täcker Texas-landskapet på våren. I trädgårdar kan dock lupiner vara ovilliga att frodas om inte förhållandena är helt rätt. De är kortlivade perenner och växer i US Department of Agriculture planthårdhetszoner 4 till 8.

Egenskaper

Lupiner är medlemmar av ärtfamiljen (Fabaceae) och, precis som ärter, fixerar de kväve i jorden, så de odlas ibland som täckgröda. Deras frön är dock giftiga för boskap. Smala, gröna blad snurrar runt 2 meter höga stjälkar på denna buskiga perenn, som växer till cirka 3 meter hög när dess toppar av blommor blommar.

Jord

Lupiner tolererar inte tung jord, en vanlig orsak till deras snabba bortgång i hemträdgårdar. De behöver väldränerad, grusig eller sandig lerjord i full sol eller halvskugga, med vanligt vatten. De föredrar en pH-nivå som är svagt sur, 6,5 till 7,0 på den 14-gradiga pH-skalan. Mulch jorden för att hålla rotzonen sval.

Klimat

Russellhybrider är den vanligaste sorten av lupin som säljs för trädgårdar
Russellhybrider är den vanligaste sorten av lupin som säljs för trädgårdar.

Zoner med svala somrar är perfekta för att odla vissa lupiner, eftersom de inte trivs i hög värme. Lupiner är dock benägna att få mjöldagg, som också trivs i områden med svala somrar. Att tillhandahålla utmärkt luftcirkulation, hålla plantorna väl åtskilda och bara vattna vid basen, inte ovanifrån, hjälper till att förhindra mögel och andra svampsjukdomar.

Plantering

Lupiner är lätta att starta från frö. Fröna är stora och lätta att hantera, liknar ärtor. I milda vinterklimat, så frön utomhus i september eller oktober. På andra ställen, börja frön inomhus i planteringsbara krukor sex veckor före den sista frosten, så att rötter inte störs vid plantering. Blötlägga lupinfrön i vatten över natten och skära av det hårda fröskalet med sandpapper påskyndar groningen. Lupiner har en kranrot, så de måste sås eller planteras där de ska stanna. De ogillar transplantation och dör ofta i försöket.

Olika sorter

Russellhybrider är den vanligaste sorten av lupin som säljs för trädgårdar. De kommer i en regnbåge av färger och blommar tidigt och midsommar. De utvecklades av George Russell från Storbritannien i början av 1900-talet och kan bli 4 meter höga med spikar av blå, violetta, gula, rosa, röda, vita och tvåfärgade blommor. Dvärgsorter, som Gallery-hybriderna, blir bara 2 meter höga.